Eveniment

Consiliul Concurenţei a amendat cu 2,8 mil. euro patru firme pentru trucarea unor licitaţii ale MApN

Bogdan Chiriţoiu, presedintele Consiliului Concurentei

Bogdan Chiriţoiu, presedintele Consiliului Concurentei

Autor: Ana Maria Petcana

16.12.2013, 19:37 182

Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Transcarpat Sportours International România, J.P. Sauer & Sohn Germania, San Swiss Arms Elveţia şi Brugger & Thomet Elveţia cu o amendă totală de circa 2,8 mil. euro, pentru trucarea unor licitaţii organizate de Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei, declanşate din oficiu, privind practica concertată a companiilor de a truca licitaţiile pentru achiziţia produselor din gama „armament de infanterie“ şi „aparatură optică“ aferentă, în perioada 2005 - 2007. Consiliul Concurenţei a constatat că S.C. Transcarpat Sportours International S.R.L. a fost împuternicit de J.P. Sauer & Sohn GmbH, San Swiss Arms AG şi Brugger & Thomet AG să le reprezinte la licitaţii şi a elaborat ofertele pentru fiecare companie. În acest fel, au fost împărţite portofoliile de produse, astfel încât cele trei companii nu au mai concurat, deşi exista această posibilitate, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei. „Practic, S.C. Transcarpat a avut acces la informaţii sensibile şi a elaborat ofertele în aşa fel încât să maximizeze şansele de câştig pentru fiecare companie. Un astfel de comportament contravine atât prevederilor legislaţiei româneşti în domeniul concurenţei, cât şi prevederilor Tratatului de Funcţionare a Comunităţii Europene“, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşe­din­tele Consiliului Concurenţei.

Conform legislaţiei în domeniul concurenţei, practicile concertate reprezintă toate acele forme de coordonare care, fără să ajungă la stadiul în care să poată fi numite înţelegeri, reprezintă tot o formă de cooperare între companii care limitează sau elimină concurenţa.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO