Eveniment

Construcţia gazoductului Iaşi - Ungheni, cofinanţată din bani UE

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ioan Dornescu, Iulian Anghel

08.08.2013, 21:32 410

Proiectul de construcţie a con­ductei de gaz Iaşi - Ungheni prin care România va vinde gaze Republicii Moldova are un buget de 26,49 mil. euro, din care 7 mil. euro reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene.

Contractul pentru acest proiect, derulat prin Programul Operaţional Comun „România - Ucraina - Re­publica Moldova 2007-2013“, a fost semnat ieri, a anunţat Ministerul Dez­voltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Proiectul are o durată de imple­mentare de 17 luni şi urmăreşte asigurarea unui nivel superior de securitate energetică pentru Repu­blica Moldova şi partea estică a României, prin diversificarea surselor de alimentare cu gaz. În prezent Republica Moldova importă gaz de la Gazprom, prin Ucraina, iar pentru gazul românesc va plăti preţul pe care îl va oferi piaţa, potrivit unor decizii luate anterior.

În 2 - 3 ani România ar urma să exporte gaze în Republica Moldova, Bulgaria şi Ungaria, odată ce vor fi construite conductele de inter­conectare. Consumul de gaze al Re­publicii Moldova este de 0,9 miliarde metri cubi. Comparativ, România consumă anual 14 miliarde de metri cubi, din care circa 80% din producţia internă. Cei mai mari producători sunt OMV Petrom şi Romgaz.

Proiectele de conectare a con­ductelor de gaze ale României cu sta­tele vecine se află în discuţii la nivel politic de mai mulţi ani. Deo­camdată, România are o conductă de gaze doar cu Ungaria, a cărei construcţie a fost finalizată în 2010, după aproxi­mativ zece ani de discuţii. Gazoductul Iaşi – Ungheni va putea transporta într-o primă fază 500 milioane metri cubi/an, peste jumătate din necesarul Republicii Moldova, iar într-o etapă următoare va fi construită o staţie de comprimare. Printre beneficiarii finali ai acestui proiect se numără firmele, consu­ma­torii casnici sau furnizorii de servicii sociale.

Construcţia gazoductului – un proiect mai vechi – a fost readusă în discuţie la mijlocul lui iulie, în timpul vizitei la Chişinău a preşedintelui Traian Băsescu, dar şi în timpul vizitei la Bucureşti a premierului Republicii Moldova, Iurie Leancă.

Nicolae Timofti preşedintele Moldovei a precizat atunci că gazoductul Iaşi-Ungheni, „crucial pentru securitatea energetică a R. Moldova“, va începe să fie construit la sfârşitul lunii august, prin accesarea a 9-12 milioane de euro oferite de asemenea de Guvernul român.

Băsescu a precizat că proiectul nu a fost stabilit de partea română pentru a fi finanţat din ajutorul neram­bursabil de 100 mil. euro pus la dispoziţie de Bucureşti Republicii Moldova, în urmă cu câţiva ani, ci a fost cerut de Guvernul de la Chişinău. Preşedintele Băsescu a menţionat, pentru prima oară, posibilitatea ca pentru realizarea gazoductului Iaşi-Ungheni să fie obţinută o finanţare din fonduri UE.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO