Eveniment

Constructiile continua cresterea exploziva, retailul sufera de incetinire

Constructiile continua cresterea exploziva, retailul sufera de incetinire

Click pentru imaginea marita

04.05.2007, 19:07 17

Piata constructiilor si-a continuat cresterea-record si in luna martie, plusand cu 32,7% fata de martie 2006, adica cel mai mare ritm inregistrat in ultimii 17 ani, conform datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Practic, in ultimele cinci luni, constructiile au batut record dupa record in ceea ce priveste ritmul de crestere, datorita conditiilor meteo mult mai favorabile decat in aceeasi perioada a anului trecut. Per total in primul trimestru, cresterea a fost de 30,6%, fata de un ritm de 19,3% anul trecut.
In acelasi timp insa, vanzarile din comertul cu amanuntul au raportat a treia luna consecutiva cu evolutii mult mai slabe decat anul trecut. Dupa o crestere de numai 14,1% in luna martie fata de martie 2006, retailul a raportat o crestere de numai 4,3% in primul trimestru, fata de un ritm de 24% anul trecut.
Atat in cazul constructiilor, cat si in cel al retailului, INS calculeaza cresterile in termeni reali, adica cele care nu contin influenta inflatiei din aceasta perioada. In timp ce constructiile reprezinta aproximativ 7%-8% din PIB, retailul are o greutate de 13%-14% din PIB, ceea ce inseamna ca incetinirea din comert are o influenta mai mare asupra economiei in ansamblu decat cresterea peste asteptari din constructii.
De altfel, in ultima perioada s-au strans in economie mai multe semne ale unei posibile incetiniri a PIB in primul trimestru. In primul rand, cresterea modesta din retail (4,3% in T1 fata de 24% in 2006) arata o posibila incetinire a consumului, care a reprezentat in ultimii 3-4 ani motorul de crestere al economiei.
In acelasi timp, veniturile bugetare din taxa pe valoarea adaugata (TVA), care dau masura consumului, au scazut in primele doua luni cu 26%, fata de o crestere de 23% pe intregul an trecut. In schimb, incasarile sub asteptari din TVA au fost influentate si de intarzierile la plata permise importatorilor din statele UE si exportatorilor catre state terte, intrate in vigoare la 1 ianuarie. Odata cu intrarea in UE, noul regim vamal a permis importatorilor din UE si exportatorilor catre state terte sa nu mai plateasca TVA la vama, in momentul derularii tranzactiei, ci cu o intarziere de maximum 60 de zile de la aceasta, fapt care a redus masiv incasarile din TVA. Din acest motiv, Fiscul a revenit asupra masurii si a anulat-o incepand cu 15 aprilie.
In calculul PIB intra, in proportie de circa 10%-12% si impozitele nete pe produs, care masoara diferenta dintre incasarile bugetare de impozite indirecte (TVA si accize) si subventiile acordate productiei. Cu alte cuvinte, incasarile bugetare mai mici la TVA se vor vedea direct in calculul PIB, adica in cresterea economica.
In plus, pe primele doua luni deficitul comercial (export-import) a crescut cu 83%, fata de o crestere de 45% anul trecut, iar in relatia cu UE aproape s-a triplat. La fel ca si ceilalti indicatori, diferenta dintre export si import se regaseste in calculul PIB. In ultimii 6-7 ani, dezechilibrul comercial a contribuit negativ la cresterea economica, iar anul 2007 anunta o contributie negativa record, datorata unui maxim istoric de aproape 20 de miliarde al deficitului comercial (fata de 15 mld. euro in 2006).
De asemenea, investitiile straine au scazut cu 28% pe primele doua luni, pe fondul unei cresteri cu 166% a deficitului de cont curent (care masoara iesirile nete de valuta din tara) in aceeasi perioada de doua luni. Anul trecut, investitiile straine au crescut cu circa 75%, iar deficitul de cont curent cu doar 45%.
Specialistii in macroeconomie spun ca este prea devreme pentru a vorbi de o incetinire a economiei, dar in acelasi timp admit ca pe primul trimestru economia a crescut sub asteptari.
"Ma astept sa vedem o usoara reactie negativa a economiei la intamplarile din ultima perioada. Ramane de vazut daca tendintele economice din primele doua luni se confirma pentru intreg primul trimestru", comenteaza Constantin Ciupagea, consilierul de stat al premierului Tariceanu pe probleme de macroeconomie.
In acelasi timp, ceva mai optimist este seful Comisiei de Prognoza, Ion Ghizdeanu, care estimeaza o crestere economica de "circa 6%" pe primul trimestru. In T1 2006, economia a crescut cu 6,9%, in T4 2006 (trimestrul anterior) cu 7,7%, iar pe tot anul 2006 cu 7,7%.
"Cresterea economica estimata pe primul trimestru este in concordanta cu tinta anuala de 6,5%. Estimarea pe primul trimestru este de circa 6%, cresterile deosebite din constructii fiind partial diminuate de cresterile slabe din impozitele nete, in principal TVA. Cererea interna a fost ridicata, in special in domeniul investitiilor si in imobiliare, favorizata si de clima. Cererea a fost insa acoperita intr-o proportie ridicata de importuri, de unde si deficitul comercial ridicat din primele doua luni", comenteaza Ghizdeanu.
INS va comunica nivelul cresterii economice din primul trimestru pe 1 iunie. Intrebarea analistilor este: va fi sub sau peste 6%?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO