Eveniment

Consumatorii casnici platesc cu 30 mil. euro in plus la curent din cauza aerului conditionat

Consumatorii casnici platesc cu 30 mil. euro in plus la curent din cauza aerului conditionat

Retailerii de electrocasnice estimeaza pentru acest an triplarea vanzarilor de aparate de aer conditionat

10.08.2007, 21:15 14

Consumatorii casnici vor plati aproximativ 30 mil. euro in plus la facturile de electricitate din aceasta vara, fata de aceeasi perioada a anului trecut din cauza aerului conditionat si a ventilatoarelor utilizate in perioada caniculei.
In lunile iunie si iulie, sumele suplimentare incasate de cele opt filiale Electrica se ridica la 65 mil. lei (20 mil. euro). Tinand cont de prognozele meteo pentru luna august, "nota de plata" a populatiei pentru aerul conditionat consumat vara aceasta se va ridica la 30 mil. euro.
Facturile de electricitate au crescut la nivel national cu 21% in iulie si cu 14% in iunie, comparativ cu aceleasi perioade ale anului trecut, potrivit datelor Electrica calculate in lei.
In total, cei opt furnizori de electricitate au incasat in lunile iunie-iulie ale anului acesta 433 mil. lei, fata de cele 368 mil. lei incasate in aceeasi perioada a anului trecut. Jumatate din aceste sume se vor regasi in conturile Electrica in portofoliul careia se regasesc Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud, Electrica Transilvania, precum si Electrica Muntenia Sud.
Cele mai mari cresteri ale consumului au fost inregistrate in zona Bucurestiului, unde in luna iulie a fost atins recordul de consum, media de 700 de MWh fiind depasita cu 50% datorita utilizarii excesive a aparatelor de aer conditionat si a ventilatoarelor.
"Realizand o analiza comparativa a consumului de energie electrica la consumatorii casnici intre lunile iunie 2006-2007 si iulie 2006-2007 s-a constatat o crestere a consumului cu 5%, respectiv cu 12%", spun reprezentantii Electrica. Calculele s-au facut aproximand consumul casnic ca fiind 30% din consumul total pentru iunie si pentru primele 26 de zile din iulie. Fata de 2006, pretul mediu luat in calcul a fost de 0,2993 lei/kWh, cu 9% mai mare. Consumul record de energie electrica va contribui in mare parte la cresterea afacerilor pe care Electrica le estimeaza pentru acest an.
"Urmare a evaluarilor facute se poate aprecia ca societatea poate realiza in acest an o cifra de afaceri de 6,4 mld. lei (1,88 miliarde de euro), in crestere fata de anul precedent cu 7%", spun oficialii Electrica. Cea mai mare influenta la cresterea afacerilor Electrica sunt veniturile din primul semestru.
Potrivit datelor furnizate de companie, diferenta dintre incasarile realizate in iunie 2007 fata de iunie 2006 se ridica la 28 mil. lei, iar in iulie anul acesta fata de aceeasi luna a anului trecut incasarile s-au majorat cu 36,5 milioane de lei la nivel national.
Doar in luna iulie, facturile la electricitate la nivel national au avut o valoare de 207,6 milioane de lei (66,3 mil. euro), cu 21% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. In luna iunie, consumul casnic a avut o valoare de aproape 225 milioane de lei (70 mil. euro) la nivel national, cu 14% mai mult fata de aceeasi luna a anului trecut. Din aceste valori, jumatate se regasesc in conturile Electrica, restul intrand in conturile filialelor privatizate. In iunie s-au consumat 751.494 MWh pe segmentul casnic la nivel national, in crestere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In iulie, consumul casnic pe tara a ajuns la 693.885 MWh, cu 12% fata de aceeasi luna din 2006. "Pentru luna august nu se pot face predictii asupra consumului real de energie electrica al unui abonat casnic cu un consum mediu la nivel de tara, acest consum fiind influentat atat de conditiile meteo, cat si de gradul de dotare al abonatului cu aparate electrocasnice", mai spun reprezentantii Electrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO