Eveniment

Continuă ieftinirile: preţurile de consum au scăzut cu 0,6% în septembrie, după reducerea TVA la pâine

Continuă ieftinirile: preţurile de consum au scăzut cu...

Autor: Emil Popescu

10.10.2013, 10:02 595

Preţurile alimentelor au scăzut cu 1,8%, cele ale mărfurilor nealimentare au rămas relativ stabile, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%.

În cazul pâinii, preţurile au scăzut faţă de august cu 11,5%, iar pentru categoria "produse de morărit şi panificaţie" reducerea a fost de 8,8%. Ouăle s-au scumpit însă cu 3,3%, iar legumele cu 2%, conform unui comunicat al INS.

TVA la pâine a scăzut, la 1 septembrie, de la 24% la 9%. Autorităţile au anunţat că o astfel de decizie s-ar putea aplica, anul viitor, şi la carne şi alte alimente.

În august, preţurile de consum au scăzut cu 0,2% faţă de luna anterioară, tot ca urmare a ieftinirii alimentelor, rata anuală coborând la 3,67%.

În prima parte a lunii august Banca Naţională a redus prognoza de inflaţie pentru acest an şi anul viitor, la 3,1%, de la proiecţia anterioară de 3,2%, respectiv 3,3%. Ţinta de inflaţie a băncii centrale este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO