Eveniment

Contribuţia de sănătate pe venituri din chirii ar aduce la buget 165 mil. euro/an

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Cristina Cuncea

19.09.2013, 21:36 315

Statul ar încasa circa 165 mil. euro pe an din contrubuţi­ile la sănătate pentru veniturile din chirii dacă toate contractele ar fi declarate la Administraţia Financiară. Suma este doar teoretică, întrucât nu toţi proprietarii de locuinţe înregistrează contractele, potrivit brokerilor imobiliari.

„Dacă toate contractele de închiriere ar fi declarate la Administraţia Fiscală, statul ar putea încasa prin introducerea contribuţiilor la sănătate pentru proprietari sume substanţiale, având în vedere că doar în Capitală sunt închiriate circa 80.000 de locuinţe“, a declarat Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.NET.

Potrivit unei analize realizate de portalul imobiliar pe baza tuturor ofertelor imobiliare publicate în presă şi pe internet, din 800.000 de unităţi locative din Bucureşti (conform recensământului întocmit de Institutul Naţional de Statistică în 2011) circa 10% sunt închiriate.

Luând în calcul o chirie medie lunară de 300 de euro pentru o locuinţă, rezultă că proprietarii din Bucureşti încasează aproximativ 300 de milioane de euro într-un an.

„Dacă de anul viitor proprietarii din Bucureşti vor plăti contribuţii la sănătate de 5,5%, atunci statul ar putea să obţină 16,5 milioane de euro din asigurările de sănătate, în condiţiile în care toate contractele ar fi declarate la Administraţia Fiscală. Iar dacă am extrapola această sumă la nivelul ţării, am ajunge la concluzia că statul ar putea încasa într-un singur an impozite în valoare de 165 de milioane de euro. Experţii din domeniul imobiliar sunt de părere că această sumă este pur teoretică, deoarece în practică românii s-au învăţat să nu declare contractele la Fisc sau să declare o sumă mult mai mică decât cea reală, iar statul va încasa mult mai puţin de pe urma acestei noi taxe“, apreciază sursa citată.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO