Eveniment

Corneliu Moldoveanu, noul şef al asigurărilor, a lucrat 4 ani pentru Vântu şi apoi la Oficiul Spălării Banilor

Corneliu Moldoveanu, responsabil de supravegherea şi reglementarea asigurărilor, a lucrat ca analist financiar la grupul Gelsor, controlat de Sorin Ovidiu Vântu

Corneliu Moldoveanu, responsabil de supravegherea şi reglementarea asigurărilor, a lucrat ca analist financiar la grupul Gelsor, controlat de Sorin Ovidiu Vântu

Autor: Roxana Pricop

29.10.2013, 19:51 1042

Corneliu Moldoveanu, care a fost din aprilie până în prezent membru neexecutiv al ASF, a fost avizat pentru funcţia de vicepreşedinte executiv pentru sectorul asigu­rărilor, în locul lui Daniel Tudor.

Săptămâna viitoare, noul consiliu al ASF va fi supus votului Plenului Parlamentului, vot care este de aşteptat să fie mai mult o formalitate.

„Audierile candidaţilor pentru Consiliul ASF au durat 20 de minute pentru că aceştia au mai fost audiaţi în trecut“, a spus senatorul Vasile Nicula, preşedintele Comisiei de buget.

Aceasta este a treia schimbare în doar şase luni de funcţionare prin care trece Consiliul ASF, după ce numărul membrilor a fost fixat la 17 iniţial, apoi redus la 11 în luna iunie şi acum la nouă. Reducerea la nouă membri are loc după ce FMI şi Comisia Europeană au cerut guvernului să alinieze ASF la standardele internaţionale şi să evite conflictele de interese.

Cu toate acestea, noul Consiliu al ASF nu aduce mari schimbări faţă de fostele conduceri: Dan Ruşanu rămâne preşedinte, Daniel Dăianu rămâne prim-vicepreşedinte, Mircea Ursache şi Ion Giurescu rămân vicepreşedinţi, Corneliu Moldoveanu a fost avansat de pe poziţia de membru neexecutiv pe cea de vicepreşedinte responsabil de asigurări în locul lui Daniel Tudor, care a demisionat. Restul de patru membri sunt neexecutivi şi sunt aceiaşi: Marian Mîrzac, Albin Biro, Gheorghe Marcu şi Marian Sârbu.

Astfel, Consiliul ASF are nouă membri, din care cinci sunt executivi şi patru neexecutivi, şi este diferit faţă de Consiliul de Administraţie al BNR, instituţia de supraveghere a sistemului bancar, format din patru executivi şi cinci neexecutivi.

Corneliu Moldoveanu este responsabil de asigurări

Corneliu Moldoveanu, cel care este responsabil de supravegherea şi reglementarea asigurărilor, a mai fost în conducerea CSA. El a fost numit membru al CSA în iunie 2006, fiind susţinut de PRM, poziţie pe care a ocupat-o timp de cinci ani şi patru luni.

La alegerile din toamna lui 2011, Moldoveanu nu a mai obţinut loc în organigrama CSA, însă în acest an a revenit în prim-plan în piaţa asigurărilor, fiind numit membru neexecutiv în cadrul ASF. El a rămas în structura conducerii ASF şi după reducerea numărului de membri de la 17 la 11. În vârstă de 40 de ani, el a absolvit Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) în 1997 şi a urmat un EMBA la Conservatoire National des Arts et Metiers, în Franţa. După absolvirea facultăţii s-a angajat la grupul Gelsor, controlat de Sorin Ovidiu Vântu, ca analist financiar. În perioada 2003-2006 a ocupat poziţia de şef al Departamentului de Analiză Financiară din cadrul Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

El a  încasat anul trecut compensaţii financiare de 299.115 lei (circa 67.000 de euro) de la fostul supraveghetor al pieţei asigurărilor. Moldoveanu a spus că aceşti bani nu ar fi în realitate beneficii încasate la încheierea mandatului, ci restanţe aferente perioadei în care a fost „angajat“ al CSA. „Compensaţiile de la CSA care apar în declaraţia de avere sunt restanţe, sume încasate cu întârziere, aferente mandatului din perioada 2006-2011“, potrivit lui Moldoveanu.

El preia funcţia rămasă liberă după demisia lui Daniel Tudor. Fostul vicepreşedinte ASF a invocat motive personale atunci când şi-a depus demisia, dar el nu s-ar mai fi încadrat oricum în noile criterii pentru şefii ASF, care cer ca membrii autorităţii să nu fie rude de parlamentari. Daniel Tudor este soţul senatoarei PNL de Buzău Doina Tudor.

Dorina Mihăilescu şi-a dat demisia după opt ani de mandat

Cea de a doua demisie, pentru a se întruni numărul de nouă membri, a fost cea a Dorinei Mihăilescu, care a fost în conducerea CNVM, fostul supraveghetor, timp de aproape opt ani.

Dorina Mihăilescu, 53 de ani, a fost timp de şase luni, din aprilie, membru în Consiliul ASF, după ce anterior ea a deţinut funcţia de membru în conducerea CNVM (instituţia responsabilă de supravegherea pieţei de capital) timp de aproape opt ani, până în aprilie 2013, când CNVM a fost comasată în actuala ASF. Ea a fost susţinută la conducerea CNVM şi apoi ASF de PSD.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO