Eveniment

Creditele in lei, mai sprintene decat cele in valuta

30.05.2003, 00:00 22

Creditul neguvernamental in lei a crescut, in primele patru luni ale anului, cu 21,84%, pana la 80.997 miliarde lei, in timp ce soldul imprumuturilor in valuta a fost de 123.717 miliarde lei, cu 11,4% mai mare fata de finele anului trecut, potrivit datelor transmise de banci la Banca Nationala.
Sumele raportate de banci se refera numai la creditele acordate rezidentilor, clienti nebancari, neguvernamentali. Creditul neguvernamental reprezinta totalitatea imprumuturilor acordate clientilor nebancari, mai putin cele pentru institutiile bugetare sau Trezoreria Statului.#leadend#
In structura creditului in lei se observa o dinamica mai pronuntata a imprumuturilor pe termen mediu si lung. Astfel, in primele patru luni din 2003, volumul creditelor in moneda nationala care au o scadenta de peste un an a inregistrat o crestere de aproape 40%.
Soldul creditelor neguvernamentale in lei acordate pe termen lung a fost de 22.576 miliarde lei. Concomitent, creditele pe termen scurt denominate in lei au atins 58.423 miliarde lei, cu doar 16,4% mai sus fata de sfarsitul lui 2002.
In primele patru luni, cresterea reala a imprumuturilor in lei a fost de 16,8%, in timp ce imprumuturile in valuta s-au majorat in termeni reali cu 6,8%.
O situatie diferita a fost consemnata in perioada mentionata la nivelul depozitelor la termen, atat in lei cat si in valuta.
Depozitele la termen in lei au avut o crestere nominala de numai 3,6%, sub rata inflatiei din aceasta perioada, in timp ce soldul depozitelor la termen in valuta a coborat cu mai mult de 2.000 de miliarde lei.
Populatia a preferat depozitele in valuta, care au avansat cu 7,72%, fata de o crestere cu 6,16% a depozitelor la termen in lei.
Plasamentele la termen realizate de populatie au avut o dinamica superioara ratei inflatiei, dar se situeaza mult sub cresterea consemnata la nivelul creditarii.
Agentii economici au evitat sa constituie depozite la termen, soldul acestora fiind in scadere atat in lei, cat si in valuta.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO