Eveniment

Cresterea pretului echipamentelor, al otelului si forta de munca scumpa dubleaza costul reactoarelor 3 si 4

26.06.2008, 19:06 29

"Noua valoare a proiectului este de aproximativ patru miliarde de euro si a fost documentata pe baza evolutiei preturilor la toate proiectele industriale de talie mare. Am avut discutii cu diviziile de energie ale celor mai mari banci europene iar in urma acestora
s-a constatat ca pretul investitiilor in segmentul energetic a crescut cu procentaje intre 20% pana la 100%. Odata cu acest reviriment energetic, care vine dupa o mare perioada in care marile companii de utilitati nu au mai facut investitii masive, apare o congestie pe piata furnizorilor de echipamente la care se adauga cresterea preturilor la otel si avansul inregistrat de costurile cu forta de munca", explica Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica.
Reprezentantul companiei spune ca nu este o situatie care se intampla doar pe plan local, ci este o conjunctura internationala care pune sub semnul intrebarii viabilitatea economica a tuturor marilor proiecte energetice.
Statul isi asuma in acest proiect investitii de peste doua miliarde de euro in contextul in care hotararea de guvern privind majorarea participatiei Nuclearelectrica de la 20% la 51% a fost aprobata, aceasta urmand sa fie publicata in Monitorul Oficial.
"Nuclearelectrica va fi actionarul majoritar, cu 51% din actiuni, contribuind la capitalul social prin aport in natura, cu activele existente, si prin aport in numerar provenit din operatiuni de majorare a capitalului sau social, statul roman urmand sa subscrie la majorarea de capital social al Nuclearelectrica cu sume provenind din Fondul national de dezvoltare, surse proprii, credite atrase, fonduri provenite din listarea la bursa si altele", a declarat Chirica.
Aceasta decizie anuleaza practic rezultatele la care statul ajunsese impreuna cu cei sase investitori interesati, negocieri care dureaza de mai bine de noua luni. In scenariul in care statul avea 20%, CEZ, Enel, Electrabel si RWE aveau cate 15% iar Iberdrola si ArcelorMittal aveau cate 10%. Acum totul se ia de la capat iar negocierile ar putea dura chiar si patru luni, potrivit reprezentantului Nuclearelectrica. Potrivit proiectului initial, in luna mai trebuia decisa structura companiei de proiect, in 2009 trebuiau sa inceapa constructiile iar in 2015 trebuia finalizata investitia. Cu toate aceste modificari nimeni nu si-a anuntat iesirea din proiect pana in prezent, reactoarele fiind foarte atractive mai ales prin prisma costurilor reduse de productie.
"A fost aprobat actul normativ prin care participatia Nuclearelectrica la proiectul reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda este de 51%. Dupa publicarea hotararii in Monitorul Oficial se vor relua negocierile cu investitorii", spune Chirica.
Investitorii care si-au aratat interesul pana in prezent spun ca si-l vor pastra in continuare, dar ca asteapta o informare oficiala.
"Asteptam sa fim informati direct de catre partenerul roman in ceea ce priveste schimbarea produsa si noul model de afacere, urmand ca ulterior aceste informatii sa se discute in cadrul Consiliului de Administratie al CEZ si sa se ia o decizie in acest sens", a declarat Doru Voicu, business development manager in cadrul CEZ Romania.
Enel si CEZ sunt companii prezente pe piata locala prin intermediul participatiilor detinute in cadrul mai multor foste filiale de distributie si furnizare a energiei electrice Electrica. ArcelorMittal este unul dintre cei mai mari consumatori de energie pe plan local. Iberdrola a intrat pe piata energiei prin achizitia unor proiecte de energie regenerabila in timp ce Electrabel este parte a grupului SUEZ care a fuzionat cu Gaz de France, companie prezenta pe piata locala prin intermediul Distrigaz Sud, una din cele mai mari societati de distributie si furnizare a gazelor naturale.

Doua reactoare in cifre
Investitia totala: 4 mld. euro;
Inceperea constructiilor: 2009;
Termen de finalizare: 2014-2015;
Capacitate instalata: 1.400 MW, fiecare reactor va avea 700 de MW;
Participatia statului: 51%;
Investitorii interesati: CEZ (Cehia), Enel (Italia), Electrabel (Belgia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania), ArcelorMittal (Romania)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO