Eveniment

Cresterea salariilor din constructii va aduce muncitorii acasa

02.02.2007, 18:49 16

Cresterea salariilor din constructii si conditiile mai bune de lucru ar putea aduce inapoi o parte din muncitorii romani plecati in strainatate, potrivit lui Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrari publice.
Oficialii Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) si cei ai Ministerului Muncii se vor intalni saptamana viitoare cu reprezentantii firmelor din domeniul constructiilor, discutiile vizand elaborarea unei strategii de readucere in tara a muncitorilor romani din strainatate.
"Intalnirea va fi mai mult un apel prin care vom incerca sa sensibilizam constructorii pentru a mari salariile, astfel incat muncitorii plecati sa se reintoarca sa lucreze in tara", a declarat Borbely. Daca muncitorii vor lua in calcul reducerea cheltuielilor totale, este posibil ca, in cazul in care s-ar intoarce in tara, sa aleaga sa lucreze pentru un salariu mai mic decat cel primit in strainatate si, in plus ar putea sa se reintoarca la familii, afirma Borbely.
"Anul acesta vor veni mai multi bani de la buget pentru infrastructura. In plus, vor fi obtinuti mai multi bani din credite externe", spune Borbely. MTCT a aprobat suplimentarea fondurilor pentru dezvoltarea infrastructurii rurale prin contractarea unui credit extern de 70 mil. euro. Aceste fonduri se adauga celor alocate pentru bugetul de anul acesta pentru dezvoltarea infrastructurii rurale in valoare totala de 88,7 mil. lei (26 de mil. euro), din care 54 mil. lei vor fi folositi pentru reabilitarea drumurilor.
In plus, guvernul a aprobat, recent, un memorandum privind contractarea unui credit in valoare de 160 mil. euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), destinat finantarii primei etape a proiectului de modernizare a infrastructurii din localitatile cu o populatie de sub 50.000 locuitori. Prima etapa a proiectului cuprinde 10 judete si va necesita fonduri in valoare de 208 mil. euro. Finantarea va fi asigurata de BDCE, de autoritatile locale - cu 40 mil. euro si de MTCT - cu 8 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO