Eveniment

Cristian Pârvan, AOAR, despre bugetul pe 2013 şi proiecţia până în 2016: Cu creionul pe hârtie un proiect am desenat!

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România

Autor: Iulian Anghel

29.01.2013, 17:54 288

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), opinează că proiectul de buget pe 2013 care a intrat în dezbaterea Parlamentului şi proiecţiile până în 2016 nu se fundamentează pe nicio analiză şi nu au la bază nicio strategie de dezvoltare putând fi rezumate în fraza: “Cu creionul pe hârtie un proiect am desenat!”

“Premisele bugetului pe 2013 sunt neclare. Concluzia: cu creionul pe hârtie un proiect am desenat. Acest proiect nu are la bază nicio strategie economică de dezvoltare.”

Raportul asupra bugetului pe 2013 publicat de Ministerul Finanţelor arată că economia va creşte în 2013 cu 1,6% ca să ajungă la o creştere de 2,8% în 2016. Însă, potrivit lui Pârvan, atâta vreme cât evoluţia din 2013 nu poate fi anticipată, câtă vreme nu există nicio analiză privind comportamentul economiei şi mai ales al industriei la şocul scumpirilor ce ar urma să vină, orice prognoză pentru viitor nu poate fi luată în serios.

“Este prematur să spui ce se va întâmpla în 2016 când nu ştii ce se va întâmpla în 2013. Când premierul Ponta a prezentat liniile bugetului a plecat de la o creştere economică în 2013 de 1,8%. Când s-a publicat bugetul, a mai pierdut din creştere, 0,2% (noi am salutat această prudenţă) - deci o rectificare în două săptămâni. Dar cifrele nu au nicio fundamentare. Premisele bugetului pe 2013 sunt neclare. Iar acest proiect nu are la bază nicio strategie economică de dezvoltare. Industria va merge până în martie. Dar avem patru combinate siderurgice ale Mechel în mare suferinţă, Mittal vine din urmă, Rulmentul Bârlad are mari probleme. Nu ştim încă efectele în industrie ca urmare a creşterii cu 20% a preţului la gaze, cu 10% la energie, cu majorarea preţului la combustibil. Toate acestea vor afecta afacerile. De unde atunci creştere? E bine că au publicat cifre ca să avem ce să discutăm, dar ele nu au nicio fundamentare şi nu credem în ele”, spune Pârvan.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO