Zilele libere oferite „cadou“ de guvern angajaţilor bugetari costă economia 390 de milioane de euro, aceasta fiind, în linii mari, valoarea PIB-ului nerealizat în cele trei zile lucrătoare (27 decembrie, 31 decembrie şi 3 ianuarie) în care 1,2 milioane de angajaţi din sistemul bugetar nu vor lucra.
„Vorbim la pereţi. Eficienţa economică, competitivitatea, fair-play-ul faţă de mediul economic par să nu conteze pentru guvernanţi. Este o irosire de resurse care nu are nicio raţiune economică. Iar pierderile se pot cuantifica folosind un indicator utilizat la nivel internaţional, PIB-ul nerealizat, calculat prin împărţirea PIB-ului la numărul total de zile lucrătoare. În România, o zi lucrătoare în care angajaţii nu merg la serviciu înseamnă un PIB nerealizat în valoare estimată de peste 500 de milioane de euro“, a explicat Doru Lionăchescu, preşedinte al casei de investiţii şi consultanţă Capital Partners.
Nu e prima dată când guvernul este generos cu bugetarii în materie de acordare de zile libere, pentru ca angajaţii să aibă weekenduri prelungite sau pentru a crea „punţi“ libere între sărbători. Astfel, pe lângă cele nouă zile libere de sărbătoare legală (care cad în timpul săptămânii), angajaţii bugetari au mai avut parte anul acesta de alte trei zile libere date de guvern (2 şi 3 mai, precum şi 16 august), iar la finele anului trecut au mai beneficiat de două zile libere „bonus“ de sărbători de iarnă (pe 24 şi pe 31 decembrie 2013).
„Singura şansă de creştere economică pe termen lung, în lipsa investiţiilor, este să muncim mai mult. Politica axată pe măsuri social-democrate, prin care se dau pensii mai mari, se măresc alocaţiile şi se dau zile libere angajaţilor, nu face decât să distribuie o bunăstare care nu s-a creat. Iar această bunăstare va trebui plătită, ceea ce va conduce la creşterea datoriei publice sau a taxelor“, a mai spus Doru Lionăchescu. El a mai adăugat că o altă pierdere se va înregistra şi în ceea ce priveşte poziţia României în clasamentul internaţional în materie de competitivitate, unde a pierdut deja câteva poziţii.
Mihai Matyas, directorul general al La Fântâna (cel mai mare îmbuteliator local de apă în watercoolere), nu crede că această măsură va afecta rezultatele macroeconomice ale ţării şi că, oricum, este mai bine că angajaţii stau acasă în loc să fie la serviciu, dar cu gândul la sărbători.
„Nici în eficienţa recuperărilor de sâmbătă nu cred. Poate că acest cadou făcut de guvern unui sfert din numărul total de salariaţi să spună multe lucruri despre eficienţa muncii, că putem face aceleaşi lucruri în timp mai scurt. Astfel, s-ar putea lua măsurile necesare pentru creşterea productivităţii angajaţilor“, a mai spus Matyas.
De altfel, productivitatea angajaţilor români este la jumătate faţă de productivitate medie a angajaţilor din statele membre ale Uniunii Europene, românii având un indicator de doar 49 de puncte din media europană de 100 de puncte, potrivit Eurostat.
„România va fi închisă două săptămâni, iar când angajaţii se vor întoarce la serviciu îşi vor da seama că sunt la fel de săraci şi că au mai multe probleme decât aveau la finalul lui 2013“, a mai spus Lionăchescu.
Cu 11 zile libere acordate pentru sărbătorile legale potrivit Codului muncii (1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun - din care două cad întotdeauna duminica), România se află undeva la jumătatea clasamentului la nivel european. Potrivit unei analize realizate de experţii în beneficii pentru angajaţi de la Mercer Marsh Benefits, cu 9 zile sărbători legale pe an care cad în timpul săptămânii, angajaţii români se află pe acelaşi nivel cu Marea Britanie, Germania, Irlanda şi Danemarca.
În prezent, în economie lucrează 4,3 milioane de persoane, din care 1,2 milioane sunt angajaţi în sistemul bugetar, în condiţiile în care numărul de pensionari este de 5,3 milioane de persoane.
Ce zile libere pentru sărbătorile legale sunt prevăzute în Codul muncii (art. 139):
1 şi 2 ianuarie
prima şi a doua zi de Paşti
1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii
Adormirea Maicii Domnului
1 decembrie
prima şi a doua zi de Crăciun
Ce libere au avut şi vor avea bugetarii în plus:
24 şi 31 decembrie 2012
2 şi 3 mai 2013
16 august 2013
27 decembrie 2013
31 decembrie 2013
3 ianuarie 2014
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.12.2013