• Leu / EUR4.7792
  • Leu / GBP5.6074
  • Leu / USD4.2976
Eveniment

Cum poate fi eradicat fenomenul şpăgii din spitale? Consultant farma: „Şpaga poate fi oprită prin legalizare, pacienţii să plătească dacă vor servicii în plus faţă de cele standard“

Cum poate fi eradicat fenomenul şpăgii din spitale? Consultant farma: „Şpaga poate fi oprită prin legalizare, pacienţii să plătească dacă vor servicii în plus faţă de cele standard“

Sorina Pintea, ministrul sănătăţii: Nu înţeleg de ce cineva s-ar simţi terorizat dacă e corect, cinstit. O să continui acest proiect pentru că o parte din personalul medical a avut o reacţie bună. Avem o persoană care a cerut pentru o fişă auto pe lângă taxa legală suma de 300 de lei. Sunt multe relatări, s-au majorat salariile personalului medical, ar trebui să avem şi noi nişte aşteptări

Autor: Georgiana Mihalache

18.07.2019, 07:37 2972

„Şpaga poate fi eradicată prin oficializare în cazul în care pacientul vrea să aleagă medicul sau utilizarea unor consumabile mai scumpe faţă de ceea ce este standard. Ministerul Sănătăţii ar trebui să stabilească un cadru legislativ. Nu există cadru legal prin care medicul curant să primească o primă suplimentară dacă a făcut un serviciu special. Despre plata pe performanţă se vorbeşte, dar nu se face nimic“, a spus pentru ZF Laszlo Lorenzovici, consultant, directorul general al Hospital Consulting.

El a menţionat că plăţile informale la medic sunt de două tipuri - cele care condiţionează actul medical şi sunt cerute direct sau indirect de către medici şi plăţile de recunoştinţă, în care pacienţii oferă sumele de bani fără să fie cerute. În ambele cazuri este vorba despre un fenomen cultural, a mai menţionat consultantul farma.

„A face astăzi o astfel de acţiune ca aceea preconizată în termeni neclari şi nereglementată juridic nu înseamnă decât o incitare la comiterea de infracţiuni, chiar dacă ea s-ar baza pe nişte informaţii discutabile dintr-un chestionar realizat sub protecţia anonimatului“, potrivit lui Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, a spus însă că nu este vorba de incitarea medicilor, fiind o măsură prin care pacientul fals verifică anumite spitale pe baza reclamaţiilor primite, măsura fiind cuprinsă în lista de acreditare a spitalelor.

„Nu înţeleg de ce cineva s-ar simţi terorizat dacă e corect, cinstit. O să continui acest proiect pentru că o parte din personalul medical a avut o reacţie bună. Avem o persoană care a cerut pentru o fişă auto pe lângă taxa legală suma de 300 de lei. Sunt multe relatări, s-au majorat salariile personalului medical, ar trebui să avem şi noi nişte aşteptări“, a spus pentru ZF Sorina Pintea.

Creşterile salariale din 2018 au dus veniturile medii ale medicilor la peste 3.700 de lei net pe lună în mai 2019, în timp ce salariul mediu net la nivel naţional a fost de 3.100 de lei în aceeaşi perioadă. Un medic ajunge după creşterile salariale din martie 2018 la peste 2.000 de euro net lunar, în timp ce o asistentă primeşte circa 1.000 de euro, existând salarii şi mai mari, dar şi sub acest nivel, potrivit unei medii realizate pe baza listelor cu salarii publicate pe site-urile câtorva spitale de stat. Creşterile salariale au venit pentru a scădea exodul medicilor, care pe fondul unor salarii mici alegeau să plece în străinătate pentru a profesa. Sorina Pintea a vorbit recent despre eficientizarea sistemului medical, în contextul în care şi pacienţii trebuie să beneficieze de servicii mai bune.

În ce fel v-a influențat ZF viața profesională?

TOTUL PENTRU BUSINESS. TOTUL ESTE BUSINESS

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7792
Diferență: -0,0063
Ieri: 4.7795
Azi: 4.2976
Diferență: 0,3385
Ieri: 4.2831
Azi: 5.6074
Diferență: 0,2754
Ieri: 5.5920
Azi: 4.4485
Diferență: -0,0157
Ieri: 4.4492