Eveniment

Cum pot lua IMM-urile „inovatoare“ până la 3 mil. euro de la UE

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Iulian Anghel

02.02.2014, 20:47 2740

IMM-urile româneşti inovatoare pot primi din partea Comisiei Europene între 50.000 de euro şi 3 milioane de euro fiecare, finanţare neram­bursabilă, în cadrul unui nou instrument de finanţare destinat întreprinderilor mici şi mijlocii. Pentru a se califica pentru finanţare, IMM-urile trebuie doar să vină cu o idee inovatoare, care să aibă impact naţional sau european.

De la 1 ianuarie a intrat în execuţie mega­programul UE „Orizont 2020“ în valoare de 80 de miliarde de euro disponibili în 7 ani (2014- 2020), destinat cercetării şi inovării în UE. Este, de altminteri, pentru prima dată când Uniunea reuneşte într-un program unic toate fondurile destinate cercetării şi inovării.

Din acest megaprogram IMM-urilor  le-a fost asigurată o finanţare de 8,6 mld. euro.

„Există această oportunitate fantastică pentru IMM-urile noastre. Dar, din câte am văzut, informaţia nu a ajuns încă la cei interesaţi. Şi este păcat pentru că discutăm despre nişte bani care  să ajute la dezvoltarea firmei, bani pe care nu trebuie să-i returnezi, să îi justifici şi singurul cost este acela de a pune pe hârtie ideea inovatoare pe care o ai“, explică Lucian Andrei, CEO al companiei de consultanţă Horizon Consulting Network, care lucrează cu astfel de proiecte.

Pentru IMM-uri, între 2014 şi 2015, pro­gra­mul are o finanţare de 500 mil. euro.

Aproximativ 6% din cele aproape 20 de milioane de IMM-uri din UE se pot califica pentru acest tip de finanţare.

Acest lucru ar însemna că în jur de 30.000 de IMM-uri româneşti din cele aproximativ 500.000 ar putea primi finanţare în cadrul unui astfel de proiect.

Programul se derulează în trei etape. Prima presupune depunerea unui proiect de maximum 10 pagini, care să conţină prezen­tarea ideii la care s-au gândit reprezentanţii IMM-urilor care aplică. Potenţialul acesteia va fi analizat de către specialiştii Comisiei Euro­pene. În cazul în care ideea va fi considerată inovatoare, IMM-ul va primi 50.000 de euro, bani pe care îi va utiliza pentru dezvoltarea ideii. Astfel, IMM-ul va trebui ca în şase luni de la primirea finanţării să elaboreze studiu de fezabilitate, de impact şi un plan de business. În acest demers, IMM-ul va intra într-un program de consiliere (coaching şi mentor­ship) furnizat de experţi independenţi contractaţi de Comisia Europeană, totul fără costuri suplimentare. După ce au realizat acest pas, IMM-urile au posibilitatea (nu obligaţia) de a aplica pentru etapa a doua a programului şi în situaţia în care sunt acceptate vreme de 12-24 de luni îşi vor testa ideea, pot să facă încercări de producţie de serie, să stabilească cine ar putea fabrica respectivul produs, cu ce preţ, care sunt costurile. În acest scop, vor primi între 1 şi 3 milioane de euro. Urmează şi o a treia etapă în care IMM-ul nu mai primeşte fi­nanţare, ci este prezentat investitorilor sau este ajutat să împrumute banii necesari, fiindu-i oferită garanţia Băncii Centrale Europene.

Principala condiţie a unei finan­ţări este aşadar aceea ca acea IMM să fie „inovatoare“.

Alte condiţii impuse: dacă o IMM a de­pus deja anul acesta o aplicaţie  pentru prima etapă, nu mai poate depune o altă idee tot în 2014. De asemenea, dacă o IMM imple­mentează deja un proiect, nu mai poate depune iar o aplicaţie  pentru prima etapă. Există posibilitatea de a sări etapele şi a depune direct într-o etapă superioară, dar şansele de a obţine banii sunt mai mari dacă sunt parcurşi toţi paşii - există confirmarea că ceea se face este bine pentru că ideile sunt verificate şi validate, spun consultanţii.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO