Eveniment

Cum se face evaziunea fiscală cu legume şi fructe şi cine se îmbogăţeşte

Cum se face evaziunea fiscală cu legume şi fructe şi cine se îmbogăţeşte

Foto Cristina Nichituş

04.07.2012, 00:06 3466

Mâncăm cu toţii legume şi fructe scumpe. Indiferent din ce piaţă le cumpărăm, preţul este dublu faţă de cel real. O afacere din care statul iese înşelat, în fiecare an, cu sume colosale, care ajung la 2 miliarde de euro, scrie www.stirileprotv.ro.

Vânătoarea de fantome, sau lupta cu morile de vânt, aşa sunt sarcinile de serviciu pentru poliţiştii şi comisarii Gărzii Financiare, care caută evazioniştii, din importurile de legume şi fructe.

Peste noapte apar firme care aduc marfă de peste graniţă şi dispar în câteva zile, lăsând în urmă pagube de milioane de euro. Autorităţile ştiu prea bine cum funcţionează sistemul de fraudare, dar se declară neputincioase. De multe ori, totul se întâmplă însă cu acordul lor.

Anul trecut în România au fost importate oficial 200.000 de tone de legume şi 350.000 de tone de fructe. La această cantitate, evaziunea fiscală a fost estimată la aproape 2 miliarde de euro.

Cei care s-au lansat în afacerea importurilor sunt bogaţi, dar discreţi. Opinia publică află despre ei din când în când, după ce mai fac poliţiştii descinderi şi confiscă TIR-uri cu marfă.

Din cele aproape 25.000 de TIR-uri care au intrat prin vămile româneşti anul trecut, confiscate au fost doar 48, un procent de numai 0,19% din total. "Există un circuit al documentelor, un circuit al mărfurilor şi chiar al banilor", explică situaţia Doru Iacobus, comisar-şef de poliţie, şef serviciu de Investigare a Fraudelor, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov.

Pe la Giurgiu intră zilnic sute de tiruri care alimentează depozitele uriaşe de gros, care comandă marfă prin intermediul unor firme fantomă.

Spre exemplu, firma fantomă importă cu 100 de lei paletul de roşii şi îl vinde la depozit cu 300 de lei paletul, cu un profit uriaş.

Depozitul vinde tarabagiului şi hipermarketului tot la 300 de lei paletul, cu cât l-a luat de la firma fantomă. Cu profit zero şi prin urmare şi nu are de plătit TVA sau impozit pe profit la bugetul ţării.

Firma intermediar are la dispoziţie 55 de zile pentru a-şi achita la stat TVA-ul şi impozitul pe profit. În acest timp introduce sute şi chiar mii de tiruri. După care patronii vând firma unor oameni de negăsit. Pentru fiecare tir, depozitul plăteşte intermediarului-firmă fantomă o şpagă de o mie de euro. Astfel depozitul en-gros aduce legume la preţ competitiv şi reuşeşte să-l ţină mereu sub cel al legumelor autohtone.

Firmele intermediare rămân cu datoriile la stat şi fac masiv evaziune fiscală, depozitele au afaceri curate, cu profit zero în acte. Administratorii, în general turci, arabi, macedoneni, sunt de negăsit pentru că ori nu au fost niciodată în România, ori părăsesc ţara la primul semnal de alarmă.

De câţiva ani piaţa importurilor de legume şi fructe este dominată de familia Yuksek. Fraţii kurzi Sahin, Abbas şi Ayhan Yuksek, împreună cu alţi verişori şi apropiaţi sunt cei mai importanţi jucători din piaţă.

Liderul este Sahin Yuksek, în traducere din turcă - "Şoim la înălţime", un individ extrem de discret. El patronează firma "Yuksek International Fruct".

Firma Yuksek este furnizor pentru cele mai mari hipermarketuri din România. Informaţia apare pe site-ul companiei.

Familia deţine însă mai multe firme. Despre unele dintre ele poliţiştii spun că ar fi paravan pentru evaziune fiscală.

De altfel, multe firme din domeniul importului de legume şi fructe sunt deţinute de cetăţeni kurzi, originari din acelaşi orăşel ca şi familia Yuksek: Samandag, provincia Hatay. Niciun reprezentant al familiei Yuksek nu a răspuns solicitărilor Pro TV.

Caracatiţa evaziunii este dublată de şpăgile pentru obţinerea unei tarabe în piaţă şi triplată de peşcheşurile plătite autorităţilor noastre.

La multe produse preţul ajunge să crească de la vamă până la tarabă şi de 10 ori. Importatorii aduc strugurii cu 0,94 de lei kilogramul şi îi vând şi cu 15 lei. Salata verde este importată cu 0,52 de lei kilogramul şi se vinde cu 2,5 lei/buc., iar varza intră cu 0,53 de lei kilogramul şi se vinde cu 2,5 lei/kilogramul. Când tragi linie, naşii tarabelor câştigă, iar românul pierde pe toate părţile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO