Eveniment

Cum se va vedea in consum scaderea cu 15% a veniturilor bugetarilor timp de trei luni

Cum se va vedea in consum scaderea cu 15% a veniturilor bugetarilor timp de trei luni
22.09.2009, 00:00 33

Lukoil Romania, al treilea jucator de pe piata locala adistributiei de carburanti in functie de cifra de afaceri, crede caurmatoarea perioada grea in ceea ce priveste vanzarile companiei arputea veni in toamna aceasta, in special in lunile octombrie sinoiembrie.

Pentru anul viitor insa, previziunile sunt mai optimiste,reprezentantii Lukoil crezand ca sunt sanse sa fie inregistratechiar si cresteri usoare.

"Acum am ajuns sa vindem cam la fel ca anul trecut. Este sivremea buna, a fost si perioada concediilor, iar vanzarile s-au maistabilizat. Dar problema este legata de ceea ce se va intampla intoamna, cand am putea inregistra din nou un regres al vanzarilor pefondul situatiei generate de presiunile asupra salariilorbugetarilor, grevelor declansate de nemultumirea generala aoamenilor fata de unele masuri guvernamentale. In octombrie-noiembrie s-ar putea ca volumele noastre sa scada dinnou, dar cu cateva procente, nu cu circa 15%, cum a fost in primultrimestru al anului", explica Andrei Chirilescu, directorul generaladjuct al Lukoil Romania.

Dan Ostahie, presedintele Altex Romania, cel mai mare retailerde electronice si electrocasnice din Romania, cu vanzari de 83 mil.euro in prima jumatate a anului, crede ca scaderea veniturilorangajatilor de la stat, care se va reflecta si in consum, va fi una"sanatoasa".

"Chiar daca pe termen scurt reducerea salariilor va avea unimpact de reducere a consumului, va fi un impact sanatos din punctde vedere macroeconomic. Preferam ca statul, administratiilepublice centrale si locale sa isi ajusteze cheltuielile pentru a seincadra in buget, pentru ca altfel ar aparea debalansarimacroeconomice cu efecte negative asupra consumului", a spusOstahie.

Presedintele Altex Romania apreciaza ca in ultimele trei luniale anului consumul va pastra un nivel stabil, fara scaderi de30-40%, dupa cum

s-a intamplat la final de 2008 si in primele sase luni din 2009."Scaderea consumului in urma reducerii salariilor bugetarilor va ficontorizata de toti retailerii. Ultimul trimestru este in generalbun, cu cresteri, si va fi la fel si anul acesta in cazul in caresistemul bancar incepe finantarea IMM-urilor, care vor putea apoisa absoarba plusul de personal venit din administratie", a explicatpresedintele Altex Romania.

Absorbtia fortei de munca se va face, potrivit lui Ostahie, inurma reconversiei personalului si in cazul in care IMM-urile vorputea obtine finantari pentru dezvoltarea activitatilor.

Ostahie a adaugat ca in 2010 economia locala va avea parte de omica incetinire, asemanatoare celei din acest an, dar ca vede semnede revenire legate de revenirea economiilor vest-europene de caredepinde exportul local.

Majoritatea companiilor, inclusiv cele care activeaza pesegmentul distributiei de carburanti, au declarat ca se asteapta caultimele luni din an sa aduca o inrautatire a mediului economic pefondul cresterii somajului si deci a scaderii puterii de cumparare.Unele firme, cum este cazul Petrom, cea mai mare companie locala,sunt de parere ca ultimul trimestru al anului va fi chiar mai greuin comparatie cu prima parte din 2009.

Constantin Tampiza, directorul general al Lukoil Romania,declara recent ca pentru unele sectoare apogeul crizei va veni intoamna, printre aceste domenii numarandu-se si energia, piata carese afla intr-o lipsa acuta de finantari pentru sustinereaproiectelor de investitii.

"O diminuare a veniturilor consumatorilor in ultimul trimestrual anului se va resimti ceva mai tarziu, nu imediat. Mi-ar fiplacut ca aceste reduceri de 15% sa vina din zona reducerilor depersonal, nu din scaderi salariale. Oamenii in aparatul de stat artrebui sa munceasca in zonele in care se fac investitii. Cele maiafectate de scaderea consumului vor fi domenii precum constructiilesau bunurile de folosinta indelungata", a spus Florin Andronescu,business developer al Sanador, una dintre primele zece retele declinici de pe piata locala, cu afaceri de 9,4 mil. euro anultrecut.

Cine s-a hotarat cum sa reduca cheltuielile cu angajatiila stat

  • In cadrul Consiliului Concurentei, reducerile cu cheltuielilesalariale se vor face prin trimiterea angajatilor in concediu faraplata pentru un numar de pana la 10 zile lucratoare in perioadaoctombrie-decembrie.
  • La Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului se vaacorda concediu fara plata cate 5 zile in octombrie si noiembrie,cu exceptia celor de la departamentul juridic, care vor aveaprogram redus de lucru.
  • Andreescu Daniela, secretarul general al Guvernului, spune cadirectorii de la Secretariatul General al Guvernului (SGG) auconvenit cu salariatii inca de acum doua saptamani ca totiangajatii sa isi ia 10 zile de concediu fara plata. "S-a facut ungrafic, zilele libere vor fi luate esalonat, cate 2,3 zile pefiecare luna octombrie, noiembrie si decembrie", spune Andreescu,precizand ca in cadrul SGG, numarul de angajati este in jur de350.
  • Mirela Puiu, consilier al ministrului Intreprinderilor Mici siMijlocii Constantin Nita, spune ca in cadrul ministerului fiecaredirector va decide cum va proceda in departamentul de careraspunde. "In unele departamente, reducerile cheltuielilor depersonal pot fi mai mari de 15,5%, iar in altele mai mici. Pertotal insa, scaderea trebuie sa fie de 15,5%. Nu a fost luata insao decizie oficiala".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO