Eveniment

Daniel Dăianu: „Acest război politic face rău României“

Daniel Dăianu: „Acest război politic face rău României“

Foto Silviu Matei

Autor: Ioana Nita

27.07.2012, 00:05 1051

Întrebat dacă anul 2012 este un an pier­dut indiferent de rezultatul referendumului, Da­niel Dăianu, fost ministru de finanţe şi consilier al premierului Victor Ponta, a răspuns că 2012 nu poate fi considerat un an pierdut.

"Deficitul bugetar nu depăşeşte 2-3-4% şi există o ameliorare în funcţionarea companiilor de stat. Era realist să ne aşteptăm la creş­terea defici­tului bu­ge­tar", a afir­mat acesta. De asemenea, Dăia­nu a atras aten­ţia asupra faptului că bu­getul public pe 2012 este cel construit în 2011 şi prin ur­mare se poate spune că noul guvern a preluat con­strucţia bugetară a guver­nului Boc.

Referitor la tensiunile po­litice care afectează eco­no­mia, Dăianu precizează că "era de dorit să nu ajungem la acest război politic. Acesta aduce ponoase pe piaţa valu­ta­ră, iar in­ves­titorii îşi suspendă planurile". Însă el a adău­gat că în prezent investiţiile se retrag de peste tot.

Totodată, economistul apreciază că dacă Traian Băsescu nu se întoarce la Cotro­ceni, ecuaţia politică se simplifică.

"Însă dacă el se întoarce, trebuie realizat un armistiţiu într-un fel sau altul. Traian Băsescu trebuie să înţeleagă că nu poate avea aceeaşi relaţie cu premierul de la USL, cum avea cu cel de la PDL. Dacă se va înţelege acest lucru, atunci se va putea face un armistiţiu. Acest război politic face rău României", a spus Dăianu.

El crede, de asemenea, că este impor­tant ca România să menţină acor­durile cu parte­ne­rii ex­terni, să continue refor­me­le în sec­torul public, să aibă o execuţie bugetară prin consolidare, să ter­mi­ne cu un deficit bugetar sub 3% şi să se ocupe de com­paniile de stat.

Daniel Dăianu a aten­ţio­nat că este necesară o prio­ritizare a cheltu­ie­li­lor cu investiţiile. "Situaţia es­te jalnică la absorbţia fon­du­rilor europene. Avem patru programe cu risc de suspendare. Trebuie să avem în vedere că banii aceştia atenuau din presiu­nea pe piaţa valutară. Nu mai sunt milioane pe piaţă, bani care erau pentru investiţii şi pentru investiţii în capitalul uman. Trebuie făcute reforme în sistemul de colectare a taxelor şi impozitelor", a spus el.

Economistul crede că guvernul trebuie să aibă un program economic care să in­cludă reforma companiilor de stat, absorbţia fon­durilor europene, schimbarea me­canis­mului de colectare a taxelor şi impozitelor şi intoleranţă zero pentru risipa banului pu­blic. De asemenea, politica agricolă trebuie finanţată din bani europeni. şi trebuie ajutaţi fermierii mici. De asemenea, trebuie modificat regimul fiscal astfel ca plata TVA să fie făcută la încasare, iar în sectorul bancar trebuie să existe mai mult capital autohton. În plus, ar trebui realizată o capitalizare mai puternică a CEC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO