Eveniment

Datoriile Rulmentul Brasov vor fi transformate in actiuni

16.05.2003, 00:00 34

Societatea Rulmentul Brasov a convocat ieri Adunarea Generala a Actionarilor pentru aprobarea transformarii unor creante in valoare de 8,5 milioane de dolari pe care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) le detine asupra sa. In cazul in care majorarea va fi aprobata,  AVAB ar ajunge cel mai important actionar al companiei, cu o detinere de aproximativ 45%.
"Este vorba de o datorie preluata de noi de la Ministerul de Finante. Aceasta datorie se afla in litigiu intre societate si minister. Valoarea pe care Rulmentul o recunoaste este de 8,5 milioane de dolari, iar punctul de vedere al Ministerului de Finante este ca valoarea datoriei este de 13,2 milioane de dolari," a declarat Ionel Blanculescu, presedintele AVAB. Convertirea in actiuni a unor creante de 13,2 milioane de dolari ar insemna ca AVAB ar ajunge la o detinere de 56% din actiunile Rulmentul.
In prezent Rulmentul este controlata de APAPS, care detine putin peste 50% din actiuni, iar conversia ar determina o scadere a detinerii pana la 27%. Pachetul obtinut de AVAB va fi transferat ulterior APAPS, care il va oferi in cadrul procesului de privatizare. In oricare dintre cele doua variante, detinerea APAPS, dupa transferul pachetului de la AVAB va ajunge la peste 70%.
APAPS a negociat anul trecut fara cucces privatizarea Rulmentul cu doua companii turcesti Kombassan si Ortadogu. Mondexim SRL din Brasov, a depus atunci o oferta, dar nu a fost acceptata la negocieri. Potrivit analistilor una din cauzele esecului privatizarii a fost recesiunea de pe piata mondiala de profil.
Rulmentul a inregistrat anul trecut un profit net de 6,5 miliarde de lei, cu 90% mai putin fata de 2001. Activitatea de baza nu a adus insa decat un profit nesemnificativ: 60 milioane de lei, restul fiind obtinut din dobanzi si diferente favorabile de curs valutar. Pentru anul acest societatea si-a propus vanzari in valoare de 1.341 miliarde de lei si un profit net de 19 miliarde de lei.
Sociatatea are un capital social de 342 milioane de lei. Actiunile cu valoarea nominala de 2.290 lei/actiune sunt cotate la categoria I a Bursei, unde s-au inscris in ultimele 12 luni pe o tendinta descendenta. Valoarea de piata a societatii la ultimul pret de la Bursa, 660 lei/actiune, este de 3 milioane de dolari. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO