Eveniment

De vorba despre UE

01.08.2003, 00:00 14



Grupul de Initiativa pentru Dialog European, format din personalitati independente, care vor sa-i ajute pe romani sa afle si sa inteleaga ce inseamna aderarea la UE, a anuntat ieri initierea unui Forum pentru Integrare Europeana.



Peste 86% din populatia Romaniei sustine aderarea la UE. Este insa evident - dupa cum o arata si sondaje recente - ca procesul si mai ales implicatiile acestuia sunt foarte putin cunoscute si explicate, deci cu atat mai putin constientizate si asimilate la nivelul populatiei, dar si al unor segmente din mediul de afaceri.



"Romanii au nevoie de un dialog simplu, deschis, despre problemele integrarii. Stim prea putine despre detaliile procesului de integrare si despre cum e sa traiesti intr-o piata unica. Este esential sa fim in cunostinta de cauza", a declarat Misu Negritoiu, director general adjunct al ING Bank.



El spune ca integrarea reprezinta o ancora fundamentala pentru modernizarea economiei si societatii romanesti, insa aceasta va insemna si procese majore de ajustare.



"Cei 86% din romani care vor in UE se uita la Bruxelles ca la Maglavit. Asteapta sa apara Fecioara Maria si sa ne spele geamurile, sa ne faca soselele", spune scriitorul Stelian Tanase, ilustrand ignoranta multor romani in materie.



Sondajele de anul trecut au aratat ca tarile candidate cele mai dezvoltate din punct de vedere economic au fost si cele mai reticente fata de Bruxelles.



"Ideea de miracol va disparea in momentul in care oamenii vor fi informati si vor sti despre ce e vorba", afirma Tanase.



"Integrarea nu este un obiectiv politic, ci al unei natiuni care vrea sa revina intr-o lume civilizata", sustine si Dan Bedros, presedintele Alcatel Network.



Cum ar trebui sa functioneze Forumul? "Vrem sa evitam o structura constituita, care sa apartina cui va da banii. Vom lucra pe programe", explica analistul economic Ilie Serbanescu, aratand in acelasi timp cat de putin se stie despre negocierile de aderare si angajamentele luate de Romania in urma acestora.



"Am constatat ca integrarea si data de 2007 s-au transformat intr-un mesaj extrem de politizat si centralizat, fara sa se faca recurs la consecintele acestui proces. Competitia va fi intre companii, nu intre tari, va fi un mediu absolut nou. S-ar putea ca multi sa aiba probleme si este bine sa le anticipam", spune si Virginia Gheorghiu, vicepresedinte la Grupul Tofan, scopurile grupului de initiativa.



Desi nu mai este mult pana in 2007, firmele romanesti nu prea isi pun problema implicatiilor aderarii si a situatiilor cu care se vor confrunta.



"Foarte putine companii romanesti au obiective, o strategie, o viziune, ceea ce le poate fi fatal", a declarat Florin Talpes, presedintele companiei Softwin.



El spune ca este nevoie ca romanii sa invete sa-si respecte angajamentele si sa depaseasca cultura lui "nici o problema", care ii sperie pe straini, obisnuiti ca un simplu "da" sa fie suficient pentru a arata un angajament si vointa de a-l indeplini.



Grupul de initiativa va alege in perioada urmatoare teme concrete si subiecte de interes care sa fie discutate in dezbateri publice, in toata tara.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO