Eveniment

Deficitul balantei comerciale accentueaza dezechilibrul contului curent

22.08.2003, 00:00 32



Deficitul contului curent al balantei de plati a Romaniei a crescut in luna iunie cu 281 milioane de euro, atingand pe primul semestru un nivel de 1,246 miliarde euro, mai ridicat cu 27,3% fata de cel consemnat in intervalul similar din 2002, reiese din datele prezentate de BNR.



In comparatie cu primele cinci luni, cea mai mare majorare a soldului negativ a fost inregistrata in comertul international. Deficitul balantei comerciale a crescut cu 324 milioane de euro, pana la 1,556 miliarde de euro. Acest nivel este cu 290 milioane euro mai mare fata de perioada ianuarie-iunie a anului anterior.



Transferurile curente au continuat tendinta din ultimii ani, ramanand componenta contului curent cu cel mai mare excedent. Soldul pozitiv la acest capitol a crescut, in iunie, cu 170 milioane de euro, pana la 721 milioane de euro, depasind suma din intervalul coerspunzator al anului 2002 cu 60 milioane euro.



Datoria externa pe termen mediu si lung s-a diminuat cu 2,6%fata de nivelul din luna decembrie 2002, desi a crescut cu circa 200 milioane euro in iunie, totalizand 14,2 miliarde euro.



Datoria externa publica si public garantata insumeaza 8,933 miliarde euro, iar datoria privata externa s-a cifrat la 5,274 miliarde de euro.



Serviciul datoriei externe a crescut in iunie cu 316 milioane euro, pana la 1,4 miliarde euro, din care 367 milioane euro pentru datoria publica, 495 milioane euro pentru datoria garantata de stat si 547 milioane de euro pentru datoria privata.



Accelerarea cresterii deficitului de cont curent nu reprezinta o surpriza, in conditiile in care era de asteptat ca relaxarea conditiilor de creditare sa alimenteze o majorare rapida a importurilor, care are toate sansele sa se mentina, avand in vedere oferta interna slaba.



Potrivit acordului incheiat de Romania cu Fondul Monetar International, deficitul contului curent avea ca plafon maxim o cota 4,5% din Produsul Intern Brut la sfarsitul acestui an. In urma ultimei revizuiri a acordului realizata in luna iulie, reprezentantii Fondului si autoritatile romane au aratat insa ca deficitul ar putea ajunge la 4,8% din PIB.



Avand in vedere ingrijorarea FMI, probabil ca viteza mare de crestere inregistrata incepand cu mai de deficitul contului curent, se va accelera in lunile urmatoare, din cauza dezechilibrului balantei comerciale.



Cererea interna, incurajata de scaderea dobanzilor, va fi greu de domolit prin masuri adiministrative. Riscurile aparitiei unor dezechilibre greu de controlat sunt in crestere, atat timp cat investitiile straine sunt scazute, valuta trimisa de romanii de afara nu mai este de ajuns, iar o pondere importanta din importuri ar putea fi reprezentata de bunuri de consum. oana.nu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO