Eveniment

DIICOT: În anul secetos 2003, şefii Hidroelectrica au redus doar cantităţile de energie livrate populaţiei şi nu către ceilalţi furnizori

Autor: Mediafax

30.09.2011, 16:40 289

DIICOT spune că toate demersurile în secetosul an 2003 ale şefilor companiei Hidroelectrica au fost doar în sensul reducerii cantităţilor de energie destinate consumatorilor captivi, respectiv populaţiei, alimentaţi de Electrica, fără a diminua cantitatea către furnizorii de pe piaţa concurenţială.

"Hidroelectrica societate producătoare de energie electrică din surse exclusive hidro şi având în administrare şi exploatare toate acumulările ce conţin rezerve de apă la nivel naţional, a suportat în mod direct toate consecinţele negative generate de instalarea fenomenului de secetă hidrologică în România", notează procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în rechizitoriul prin care au fost deferiţi justiţiei fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş şi foştii şefi ai companiei.

DIICOT explică în rechizitoriul, obţinut de agenţia MEDIAFAX, pierderea financiară înregistrată de SC Hidroelectrica SA în anul 2003 în contextul apariţiei fenomenului de secetă hidrologică.

Începând cu luna martie 2003, în România s-au instalat semnele unei secete hidrologice fără precedent în ultimii zeci de ani şi care, în documentele oficiale şi în corespondenţa purtată între instituţiile abilitate, a fost comparată cu cea din anii 1946, 1947 şi 1950, ani de referinţă pentru seceta hidrologică de pe bazinul Dunării aferent sezonului vară-toamnă iar valorile debitelor medii lunare au fost mai mici chiar şi decât cele înregistrate în anul 1840, an de referinţă pentru acest fenomen hidrologic al secolului XIX.

De asemenea, la nivelul anului 2003, debitul Dunării la intrarea în ţară a fost de 750 metri cubi pe secundă, valoare nemaiânregistrată în perioada de observaţii efectuate de instituţiile abilitate în perioada 1840-2002.

Astfel, prin adresa nr. 2/3336/21 mai 2003, transmisă de CN Transelectrica SA, către Administraţia Naţională "Apele Române" se arată faptul că, din cauza situaţiei din acel moment al Sistemului Energetic Naţional, caracterizată printre altele şi de reducerea debitelor afluente de pe Dunăre şi Olt, a fost absolut necesară, pentru acoperirea consumului de energie electrică, o utilizare mai intensă a lacurilor de acumulare ale principalelor centrale hidroelectrice.

În acest sens, s-a precizat că împreună cu SC Hidroelectrica SA, urmau să fie luate toate măsurile posibile pentru reducerea la maximum a debitelor uzinate şi economisirea stocurilor de apă din lacuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO