Eveniment

Dilema verii: creste sau scade numarul turistilor?

Dilema verii: creste sau scade numarul turistilor?
03.09.2008, 19:05 26

Numarul turistilor care au ales litoralul, statiunile balneare sau zonele montane din Romania pentru petrecerea vacantelor este in descrestere usoara in primele sapte luni ale anului comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS).
Singurele segmente turistice care au inregistrat o evolutie pozitiva sunt turismul de business si traseele turistice.
In ceea ce priveste statiunile din zona litorala, exclusiv orasul Constanta, potrivit datelor INS, scaderea numarului de turisti a inceput inca din aprilie si a continuat pe toata durata sezonului estival, ceea ce inseamna ca vara aceasta a adus cu ea si scaderea numarului celor care au preferat litoralul romanesc pentru petrecerea vacantelor.
Numarul turistilor sositi in structurile de cazare a crescut in perioada ianuarie-iulie cu 3,1%, la aproximativ patru milioane de persoane, in timp ce innoptarile au scazut usor cu 0,1%, la 11,1 milioane, potrivit INS.
Datele statistice arata ca in primele sapte luni ale anului doar 11,7% din totalul turistilor au ales sa mearga la mare fata de nivelul de 11,9% inregistrat in perioada similara a anului trecut. INS mai spune ca numarul turistilor straini a crescut cu 25,8% in primele sapte luni al anului, desi majoritatea segmentelor turistice au inregistrat scaderi. Datele sunt in contradictie cu estimarile Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) care la inceputul sezonului prevedea o crestere de 20% a numarului de pachete vandute pe litoralul romanesc.
"Nu cred ca poate fi vorba de o scadere a numarului de turisti de pe litoral. In niciun caz nu putem vorbi anul acesta de o scadere. Poate nu va avea loc chiar cresterea de 20% anuntata la inceputul sezonului, dar scadere in niciun caz si acest lucru se poate vedea cu ochiul liber. Este un numar mic de turisti straini, dar acest lucru este compensat de numarul de turisti romani care vin pe Litoral", a declarat pentru ZF Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al ANAT. Cu toate acestea, sunt chiar si agentii de turism care spun ca anul acesta in cel mai bun caz se va inregistra o stagnare a numarului de turisti la nivelul celui inregistrat anul trecut, dar ca nicidecum nu se poate vorbi de o crestere.
Potrivit acestora, principalele motive care vor duce la scaderea numarului de turisti pe litoralul romanesc sunt lipsa cheltuielilor de promovare din partea ministerului, precum si infrastructura foarte slaba catre litoral. La acestea se adauga si explozia curselor charter care fac mult mai accesibile destinatiile mai atractive decat cele locale.
Potrivit INS, in primele sapte luni ale anului, 9,9% din turisti au ales statiunile balneare fata de nivelul de 10,5% din 2007, in timp ce 13,47% din turisti au ales statiunile montane fata de 14,2%. Aproximativ 48% dintre turisti au ales Bucurestiul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO