Eveniment

Directorul Hidroelectrica: Facem profit, chiar daca va fi seceta

14.05.2004, 00:00 15

Hidroelectrica va inregistra profit in acest an, in conditiile in care pretul reglementat la energia electrica vanduta a fost majorat si o parte din obligatiile companiei catre consumatori au fost modificate, a declarat ieri, directorul general al companiei, Traian Oprea.
Hidroelectrica are un rol important in stabilirea pretului de funizare la consumatorii captivi (categorie in care este inclusa si populatia), pentru ca produce energie electrica la costuri mici, energie pe care o vinde la un pret stabilit de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei Electrice (ANRE).
In 2003, compania a livrat energie electrica la 5 dolari/MWh. In comparatie, ceilati producatori de energie electrica, printre care si Termoelectrica, au un cost de obtinere a energiei net superior, situat peste valoarea de 30 de dolari/MWh.
Din cantitatea totala de energie pe care o produce Hidroelectrica, o parte este angajata prin contracte de funizare catre consumatorii eligibili (mari companii care au obtinut acest statut), alta parte este exportata. Cea mai mare cantitate este furnizata consumatorilor captivi, prin intermediul societatii de distributie Electrica.
Anul trecut, din cauza secetei, productia Hidroelectrica a scazut considerabil. Pentru a-si onora contractele incheiate, si mai ales pentru a furniza energie la pret redus, societatea a fost obligata sa cumpere de la alti producatori. Astfel, Hidroelectrica a achizitionat energie la un pret de pana la 60 de dolari/MWh si a vandut-o cu 5 dolari/MWh, pret reglementat.
"Am inregistrat o pierdere de 3.622 miliarde lei, la o cifra de afaceri de peste 10.200 de miliarde lei. Rezultatul nu a fost cauzat de un management defectuos, ci de un caz de forta majora", a declarat Oprea.
Aceasta situatie va fi evitata in acest an, avand in vedere ca ANRE a majorat pretul la care Hidroelectrica poate vinde, de la 5 dolari la 11 dolari/ MWh.
In acelasi timp, compania nu mai este obligata sa asigure societatii Electrica o cantitate fixa de energie, ci una estimata. Pe perioadele de seceta, Hidroelectrica va furniza atat cat poate sa produca, si nu o cantitate mai mare, evitand situatia de anul trecut, cand a fost nevoita sa cumpere energie scumpa pentru ca apoi sa o vanda ieftin.
"Cantitatea estimata pe care o vom livra Electrica este in jurul a 6.200 de GWh (pana in 10% din cantitatea totala de energie furnizata de Electrica consumatorilor captivi), pe care o vom onora intrucat este prinsa in metoda de calcul a pretului. In primele patru luni ale anului am livrat 2.400 de GWh, mai mult de o treime din cat este prevazut", a spus Oprea.
Un alt motiv pentru trecerea la profit in acest an este situatia hidrologica favorabila, care a creat o rezerva energetica de 2.200 GWh in marile lacuri de acumulare.
Astfel, directorul companiei preconizeaza, pentru anul in curs, obtinerea unor venituri de pana la 13.500 de miliarde lei si recuperarea unei parti din pierderile inregistrate anul trecut. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO