Eveniment

Distrigaz: Gazele s-ar putea scumpi cu pana la 10%

23.01.2008, 19:00 15

Pretul gazelor naturale ar trebui sa creasca in primul trimestru al acestui an cu peste 6%, dar nu va depasi 10%, daca se va aplica metodologia stabilita de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), a declarat ieri Bernard Arnaud, directorul general al Distrigaz Sud.
"Am aplicat impreuna cu ANRE metodologia tarifara care se practica in Europa si care permite fixarea tarifului de distributie, cat si a pretului de achizitie al gazului, dar autoritatile romane nu au fixat pana acum pretul gazelor. Este de asteptat sa se intample la 1 februarie", a spus Arnaud.
El a adaugat ca nepublicarea noilor preturi la gaze a adus pana acum companiei un prejudiciu zilnic de 1,5 mil. lei (peste 400.000 de euro).
"Vom avea in continuare pierderi, pana in momentul in care vor fi publicate tarifele la gaze si ele vor fi din ce in ce mai mari, mai ales daca si pretul de achizitie va creste. Am ajuns la cresteri de mai putin de 10% pentru clientii rezidentiali in urma discutiilor, dar acum este randul autoritatilor sa comunice pretul de vanzare al gazului", a explicat Pierre Parvex, directorul financiar al Distrigaz Sud.
Este de asteptat ca pretul la gaz sa creasca in continuare, evolutie determinata de cresterea gazului de la sursa.
"In fiecare trimestru, pretul de achizitie al gazului este reevaluat si acest lucru poate crea alte variatii de pret. Daca respectam metodologia tarifara se poate ca in aprilie sa aiba loc o reconsiderare a pretului de vanzare", a spus Parvex.
Pentru a diminua impactul negativ pe care l-ar fi putut avea cresterea brusca la gaz incepand cu 1 ianuarie 2008, autoritatile au decis ca scumpirea gazului sa se produca treptat pe intreaga perioada de reglementare. Anul acesta a debutat o noua perioada de reglementare care se va intinde pana in 2012.
"Acest lucru reprezinta un efort din partea companiei, insa trebuie sa facem acceptabila aceasta crestere in fata clientilor", a anuntat Parvex.
Distrigaz Sud, companie controlata de Gaz de France, are programate pentru acest an investitii de pana la 300 mil. lei, 50% din acestea fiind alocate innoirii retelei.
Valoarea investitiilor programate pentru 2008 este mai mica cu 10% fata de anul trecut cand bugetul pentru investitii s-a ridicat la 330 mil lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO