Eveniment

Domeniile cu ritm ridicat de crestere, mai expuse la crize

13.09.2006, 19:36 12

Oficialii agentiei franceze de rating Coface afirma ca Romania traverseaza o perioada buna, cu crestere economica ridicata, insa avertizeaza ca exista pericolul de supraincalzire a economiei.
"Riscul de tara reprezinta suma riscurilor legate de companii. In 2005, circa 65% din companiile romanesti au inregistrat cresteri de doua cifre. Astfel de ritmuri de crestere nu sunt insa sustenabile in nicio economie, iar domeniile cu cel mai mare ritm de crestere sunt cele mai expuse la crize", a declarat Jerome Cazes, directorul general al Coface.
Romania a inregistrat in trimestrul al doilea o crestere economica de 7,8%, iar pe primul semestru cresterea a fost de 7,4%. Cresterea a fost sustinuta in special de sectorul constructiilor si de industrie, insa una dintre principalele cauze o constituie mentinerea unui ritm ridicat de crestere al consumului intern. Cresterea economica accelerata nu este intru totul pe placul analistilor, care sustin ca avansul nu reflecta potentialul real al economiei si nu este sustenabil.
"Economia Romaniei ar putea creste in acest an cu 7%. Exista insa si o serie de riscuri care deriva dintr-un avans economic accelerat. Am putea asista in urmatorii ani chiar la falimente", mai spune Cazes.
In ceea ce priveste companiile romanesti, el spune ca este foarte important ca acestea sa analizeze riscurile de credit ale companiilor cu care lucreaza, chiar daca acestea provin din UE. "Oriunde exista companii puternice si companii slabe, deci intrarea in Uniunea Europeana nu scuteste companiile romanesti de riscuri. Chiar si in UE nevoia de a evalua si de a fi corect evaluat exista", a mai spus Cazes.
Coface apreciaza ca riscul de tara al Romaniei se va reduce odata cu intrarea Romaniei in UE. Coface ar putea revizui in sens pozitiv, pana la sfarsitul anului viitor, ratingul de tara al Romaniei, de la A4 la A3.
"Dupa ce Romania va adera la UE, vom revizui ratingul, existand sanse mari ca acesta sa fie imbunatatit de la A4 la A3, asa cum s-a intamplat in alte state central-europene dupa ce acestea au devenit membre ale UE", a declarat Jerome Cazes, directorul general al Coface, in cadrul conferintei cu tema "Riscul de tara" organizata de Finmedia. "Statutul de membru al UE nu te scuteste de reduceri ale ratingului. Un exemplu in acest sens este Ungaria, al carei rating a fost redus de la A2 la A3, din cauza riscului ridicat de depreciere a monedei nationale", a precizat Cazes.
In decembrie 2005, Coface a imbunatatit ratingul acordat Romaniei de la B plus la A4. Clasificarea Coface include sapte clase de risc: A1, A2, A3, A4, B, C si D, iar calificativele sunt actualizate trimestrial. Ratingul acordat de Coface masoara riscul mediu de aparitie a incidentelor de plata al companiilor dintr-o anumita tara.
Potrivit unui raport publicat de Coface in iunie, din punctul de vedere al efectuarii platilor la nivelul companiilor din Romania, s-a remarcat o imbunatatire continua, insa riscul de neplata afecteaza inca 90% din firmele romanesti. Romania are al doilea grad de risc de insolventa din regiune, dar cresterea economica ar putea contribui la redresarea acestei situatii. Cresterea ratingului de tara ar avea ca principala consecinta facilitarea accesului companiilor romanesti pe piata internationala prin cresterea limitei de credit pentru credite comerciale de la parteneri externi. Un rating imbunatatit creste credibilitatea companiilor romanesti in fata partenerilor de afaceri si creditorilor externi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO