Eveniment

Doua consortii romanesti lupta pentru achizitia Electroputere Craiova

11.02.2005, 00:00 19



Privatizarea Electroputere Craiova, una dintre ultimele societati mari aflate in portofoliul statului, a atras pana la termenul limita de depunere a ofertelor finale numai doua consortii romanesti.



Gigantul industrial german Siemens a depus o scrisoare de interes pentru Elcetroputere Craiova, insa a cerut o prelungire a termenului pentru depunerea ofertelor considerandu-l prea scurt, au spus surse apropiate procesului de privatizare.



Lupta pentru achizitia a 62% din actiunile Electroputere se va da intre consortiile formate din firmele Somes Dej si Contactoare Buzau, ambele facand parte din grupul Serviciile Comerciale Romane (SCR) - controlat de omul de afaceri Stefan Vuza, respectiv cel format din companiile Cuprom si Amteck Investitii, in parteneriat cu persoana fizica Gheorghe Nitu.



Cuprom Bucuresti este o companie producatoare de cupru si laminate, care are in portofoliul sau fostul producator de cupru Phoenix Baia Mare si pe cel de laminate si sarma din cupru Elcond Zalau. In 2004, Cuprom a realizat o cifra de afaceri de 80 mil. euro, de patru ori mai mare decat cea inregistrata in anul anterior.



Interesul SCR pentru Electroputere corespunde unei strategii de integrare a operatiunilor grupului.



"Interesul nostru pentru fabrica de la Craiova vine si din capacitatea de integrare pe orizontala. De exemplu, Caromet Caransebes, care face parte din grupul nostru, este singura fabrica din tara care face boghiuri de locomotive. Suntem in discutii si cu alti parteneri, cum este Energobit Cluj, care sunt interesati sa participe la preluarea Electroputere", a declarat pentru ZF Stefan Vuza, presedinte SCR Grup.



"Avem resursele necesare pentru a ne asuma cele 9 milioane de euro investitii necesare pentru rentabilizarea intreprinderii craiovene", a adaugat acesta.



Energobit Cluj isi exprimase inca de anul trecut intentia de a prelua compania din Craiova, impreuna cu un consortiu de investitori, din care ar mai fi facut parte Siemens - Germania si DAB - Grecia.



"Ofertele finale depuse de cele doua consortii urmeaza sa fie analizate pentru a verifica daca sunt conforme cu criteriile stabilite", a declarat Gabriel Zbarcea, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).



"Electroputere este o companie de o importanta deosebita. Vom fi foarte atenti cu procesul de privatizare de aici, si vom face totul profesionist, concentrindu-ne asupra intereselor legitime ale statului si asupra pastrarii si dezvoltarii acestui actor economic cu potential si nisa clara de piata", a spus Gabriel Zbarcea, presedintele AVAS.



Recent, ministrul de stat Adriean Videanu a anuntat ca autoritatile romane si reprezentantii Fondului Monetar International au convenit ca in acest an va avea loc privatizarea sau lichidarea societatilor Electroputere Craiova, Tractorul si Rulmentul Brasov.



Electroputere Craiova a facut publice rezultatele financiare pentru anul trecut, care indica o scadere a cifrei de afaceri la 42,6 mil. euro fata de 48,4 mil. euro la finele anului anterior.



In plus, pierderile companiei s-au majorat in aceeasi perioada de referinta de la 2,2 mil. euro la 3,2 mil. euro.



Compania are aproximativ 3.658 de angajati. Capitalizarea bursiera a Electroputere este de 13,8 mil. euro la ultimul pret de 4.100 lei pe actiune.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO