Eveniment

Dunarea a depasit cota de pericol in cateva localitati. Autoritatile spun ca nu exista pericol real de inundatii

10.04.2006, 00:00 13

Debitul Dunarii la intrarea in tara a crescut in ultimele zile cu aproximativ 50% peste media multianuala a lunii aprilie, pana la 12.000 metri cubi/secunda.

Autoritatile spun insa ca nu exista pericol real de inundatii din cauza Dunarii. Conform prognozei Camerei de Comanda de la Portile de Fier I, debitul Dunarii la intrarea in tara va ajunge, in zilele urmatoare, pana la 13.900 de metri cubi pe secunda, nivel comparabil cu cel atins in 1970, cand fluviul nu avea insa amenajarile de astazi.

Media anuala a lunii aprilie este de 7.900 metri cubi/secunda, debitul actual determinand autoritatile sa ia o serie de masuri de prevenire a inundatiilor.

"Din estimarile noastre, nu vor fi afectari foarte mari ale zonelor riverane", a spus ministrul mediului Sulfina Barbu, subliniind ca masuri de prevenire au fost luate inca de acum doua saptamani, iar ca la momentul actual exista o situatie clara a gospodariilor si obiectivelor ce ar urma sa fie afectate.

Autoritatile din judetul Dolj sunt in alerta dupa ce Dunarea a depasit cota de pericol in zona localitatilor Calafat, cu zece centimetri, si Bechet, cu sase centimetri, iar DJ 556 Calafat - Ciupercenii Vechi este inundat pe doua portiuni. Comitetele locale pentru situatii de urgenta din avalul Portilor de Fier II in judetul Dolj au fost avertizate sa ramana in alerta, monitorizandu-se evolutia debitelor si nivelurilor pe fluviul Dunarea la statiile hidrometrice.

Cresterea debitului Dunarii nu va afecta insa doar judetul Dolj, majoritatea localitatilor situate de-a lungul fluviului necesitand masuri de prevenire a inundatiilor.

Presedintele Traian Basescu considera ca situatia din Delta Dunarii este controlabila de catre autoritati, iar inundatiile la momentul viiturii pe Dunare nu vor atinge cote dramatice, a declarat presedintele Traian Basescu, aratand ca si populatia are "un alt fel de pregatire" pentru astfel de situatii.

Basescu a spus ca autoritatile centrale si cele locale sunt pregatite sa-si indeplineasca obligatiile prevazute de lege, pentru a-i proteja pe cetateni si a-i sprijini, daca este necesar.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca apele Dunarii nu vor provoca pagube mari, singurii care ar putea fi afectati fiind cei care au construit ilegal anexe gospodaresti sau chiar case pe suprafata dintre dig si fluviu.

Primul-ministru a mai spus ca debitele care vor veni nu sunt atat de mari incat sa creeze probleme, iar cotele Dunarii sunt mult sub cotele inregistrate in 1970.

"Oamenilor le spun sa stea linistiti pentru ca nu sunt in pericol de inundatii, malurile sunt protejate de diguri inalte si nu exista un pericol real", a spus Tariceanu prezent la Galati.

Ministrul mediului, Sulfina Barbu, considera ca autoritatile locale au fost anuntate din timp ce masuri sa ia in cazul viiturii pe Dunare si de aceea nu ar trebui sa se ajunga la victime umane.

"Este inadmisibil sa se ajunga la victime umane, in urma viiturii pe Dunare, avand in vedere ca planul de actiune a fost stabilit. Cetatenii trebuie sa fie cei constienti ca trebuie sa respecte intr-utotul ceea ce spun autoriatile: atat avertizarile, cat si celelalte ordine transmise de autoritati", a declarat Sulfina Barbu.



Pagube in jur de 15 mil. euro

* In Ungaria, alerta de inundatii ramane in vigoare pe 2.878 de kilometri de rauri, iar pentru 1.397 de kilometri de rauri gradul de alerta este mentinut la nivelul trei, cel mai inalt nivel de alarma, potrivit autoritatii de control din Ungaria.

* Pana acum, inundatiile au avariat mai multe drumuri, provocand pagube estimate la 3 - 4 miliarde de forinti (11 - 15 milioane de euro), si cai ferate, unde pagubele sunt apreciate la 500 de milioane de forinti (1,8 milioane de euro). Autoritatile locale din Ungaria au cheltuit 3,36 milioane de euro pentru apararea impotriva inundatiilor.

* Autoritatile de la Budapesta au anuntat ca nivelul Dunarii si cel al raului Hernad sunt in scadere, dar cotele raurilor Tisza si Bodrog sunt in continuare in crestere in nordul tarii. Nivelul Tisei a atins 892 de centimetri la Tokaj, iar cotele afluentilor sai sunt inca in crestere. In actiunile de prevenire a inundatiilor erau implicate duminica 14.500 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO