Eveniment

După ce în 2023 numărul insolvenţelor a explodat în Germania, economiştii se aşteaptă ca 2024 să fie anul falimentelor. Stagnarea economică şi oprirea ajutorul Covid duc la un nou val de probleme pentru business-urile din cea mai puternică economie europeană. Nume mari, printre care Galeria Karstadt Kaufhof şi Bree, au intrat deja în insolvenţă

După ce în 2023 numărul insolvenţelor a explodat în...

Autor: Ştefan Stan

15.01.2024, 09:52 223

Economiştii se aşteaptă ca firmele germane să dea faliment într-un ritm mai ridicat în acest an, după o creştere bruscă a numărului de insolvenţe în 2023, pe măsură ce întreprinderile afectate de costurile ridicate ale energiei şi de sfârşitul ajutoarelor pentru pandemii aruncă prosopul.

Experţii în restructurări avertizează că multe companii "zombi" menţinute pe linia de plutire după pandemia de coronavirus prin ajutoare guvernamentale generoase şi prin suspendarea obligaţiei de a cere falimentul - care au făcut ca numărul insolvenţelor să scadă la niveluri neobişnuit de scăzute - se prăbuşesc acum.

De la începutul acestui an, mai multe companii germane bine-cunoscute - inclusiv lanţul de magazine Galeria Karstadt Kaufhof şi producătorul de genţi Bree, cu sediul la Hamburg, printre ai cărui clienţi se numără cancelarul Olaf Scholz - şi-au cerut insolvenţa.

Rândurile companiilor aflate în dificultate s-au îngroşat din cauza stagnării economice a Germaniei, combinată cu ratele ridicate ale dobânzilor, creşterea salariilor, preţurile ridicate ale energiei şi o restrângere a bugetului de stat. Experţii avertizează că se aşteaptă ca acest lucru să determine o creştere a numărului de insolvenţe între 10% şi 30% în acest an, ceea ce le va duce peste nivelurile de dinaintea pandemiei.

Una dintre aceste companii este Haba, un producător de jucării din lemn în vârstă de 85 de ani. Potrivit purtătorului de cuvânt Ilka Kunzelmann, eşecurile de livrare cauzate de "decizii greşite" în ceea ce priveşte sistemele IT la operaţiunile online de îmbrăcăminte pentru copii ale Haba au agravat "povara grea" pe care compania o suporta deja din cauza creşterii costurilor energiei şi lemnului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO