Eveniment

După două luni de la implementare doar 5% din reţete sunt electronice. Farmaciile: Durează şi zece minute să eliberăm pastilele.

După două luni de la implementare doar 5% din reţete sunt electronice. Farmaciile: Durează şi zece minute să eliberăm pastilele.

De la 1 ianuarie 2013 medicii vor fi obligaţi prin lege să prescrie numai în sistem electronic

Autor: Ioana David

04.09.2012, 00:06 440

La aproape două luni de la introducere, doar 5% din prescripţii se fac electronic, deoarece sistemul nu este obligatoriu. Abia de la 1 ianuarie 2013 medicii vor fi obligaţi prin lege să prescrie numai în sistem electronic.

În timp ce medicii de familie spun că este nevoie de "răbdare" pentru ca acest sistem să funcţioneze, farmaciştii afirmă că birocraţia nu s-a terminat deoarece trebuie să facă şi copii ale reţetelor, iar de multe ori trebuie să "urce" chiar ei în sistem reţeta deoarce nu o pot identifica.

Cu toate acestea, în opinia farmaciştilor, principala problemă rămâne faptul că "serverul central" în care trebuie să înregistreze aceste reţete merge cu greutate şi sunt zile în care nu funcţionează trei - patru ore.

Poate că lucrurile ar merge mai rapid, dar...

"Poate că lucrurile ar merge foarte repede, însă nu merge serverul Casei (...). Poate dura şi 10 minute eliberarea unei reţete deoarece pe document sunt trecute DCI-urile (nu brandurile - n. red.), care automat selectează cel mai ieftin produs dintr-o clasă, dar sunt pacienţi care nu vor cel mai ieftin produs. În acest caz pe spatele reţetei trebuie să semneze că aceasta reprezintă opţiunea lor, deci se pierde timp", a spus o farmacistă independentă din Argeş care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Ea a adăugat că farmaciile trebuie să facă şi copii ale reţetelor, deoarece una rămâne la farmacie, iar cealaltă merge la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. În cazul reţetelor clasice dura în jur de 5-6 minute eliberarea pastilelor.

Când spune serverul Casei, farmacista se referă la sistemul informatic (sistem informatic unic integrat - n. red.) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), un proiect de 100 mil. euro, care centralizează toate raportările furnizorilor de medicamente şi servicii medicale din sistemul de sănătate.

Pe de altă parte, reprezentanţii Sensiblu, reţea de peste 400 de farmacii, spun că eliberarea reţetei electronice nu presupune timpi suplimentari, iar la nivelul lanţului au fost eliberate peste 10.000 de reţete în noul sistem. Investiţiile în dotări pentru eliberarea reţetei electronice se ridică la aproximativ 50.000 de euro în cadrul Sensiblu.

Prescrierea electronică înseamnă că medicii de familie completează reţetele pe calculator, alegând dintr-o listă predefinită medicamentele şi dozajul corespunzător, apoi vor tipări reţeta pe care o vor înmâna pacientului. Cu aceasta, pacientul merge la farmacie, unde i se scanează codul de bare de pe document şi i se eliberează medicamentul.

După implementarea SIUI-ului, reţeta electronică reprezintă următoarea etapă în informatizarea sistemului de sănătate, iar acest proiect s-a ridicat la aproximativ 10 mil. euro, din bani europeni. Prin reţeta electronică cei 50.000 de medici din Româia ar fi trebuit să fie legaţi de cele 6.000 de farmacii.

Următorul pas în informatizarea din sănătate ar trebui să fie cardul de sănătate, "buletinul" pacientului în relaţia cu medicul, iar în final dosarul electronic, cu tot istoricul medical.

Informatizarea, un proiect de peste 100 de milioane de euro

Informatizarea sistemului de sănătate, proiect început în urmă cu zece ani, s-a derulat cu greutate, fiecare dintre etape suferind nenumărate întârzieri. "Reţeta electronică va funcţiona, dar trebuie răbdare. Au fost unele probleme, dar în timp se va aplica. Pe noi nici nu ne ajută, dar nici nu ne încurcă. Noi oricum introduceam în calculator medicamentele de ani de zile. Scopul ei este să se urmărească mai bine consumul de medicamente", a spus medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Casa Naţională de Sănătate a înregistrat până pe 27 august un număr de 352.902 reţete scrise online, cei mai "vrednici" medici prescriptori în acest nou sistem fiind cei din Bucureşti, Iaşi, Braşov, Teleorman, la polul opus doctorii din alte reţele sanitare care nu au scris nicio reţetă electronică, potrivit Mediafax. Lunar se eliberează aproximativ 3,4 milioane de reţete, astfel că cele 352.902 din sistemul electronic din cele aproape două luni reprezintă 5%.

În perioada următoare ar trebui să înceapă şi distibuţia cardului naţional de sănătate, iar utilizarea se va face de la 1 ianuarie 2013, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. În document nu se precizează data exactă la care va începe efectiv distribuţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO