Eveniment

Economia a fost pe plus în T1, iar unii analişti văd posibilă o creştere economică de 2% în 2013

Economia a fost pe plus în T1, iar unii analişti văd...
14.05.2013, 20:58 350

Cele mai multe estimări ale analiştilor indică o creştere a PIB în primele trei luni ale anului de 0,7-1,2% faţă de T1 2012, în timp ce avansul economiei comparativ cu T4 2012 este prognozat la 0,2-0,4%.

Primul trimestru a „contabilizat“ veşti bune de la exporturi, producţia industrială sau vânzările cu amănuntul, dar şi multe insolvenţe şi pesimism de la oamenii de afaceri.

Exporturile au înregistrat un avans de 4,6% faţă de T1 2012, la 11,6 mld. euro. Graţie continuării diversificării geografice, exporturile către ţările non-UE au fost în ascensiune puternică. Îmbunătăţirea cererii externe s-a observat şi în cifrele producţiei industriale, care a crescut în primul trimestru cu aproape 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ca serie ajustată.  Semnale încurajatoare au venit şi de la serviciile IT care au înregistrat creşteri de două cifre. Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul - cel mai important indicator al consumului populaţiei - şi-a mai temperat ascensiunea, urcând cu doar 0,8%, ca serie ajustată, faţă de trimestrul I 2012.

Pe de altă parte, evoluţia construcţiilor şi a vânzărilor de autoturisme a rămas slabă.

Dacă la începutul anului majoritatea prognozelor de creştere economică pentru 2013 erau cuprinse în intervalul 0,5-1,6%, în ultima lună au apărut o serie de îmbu­nă­tăţiri ale estimărilor.

BCR a revizuit în urcare estimarea de creştere economică pentru acest an, de la 1,1% la 1,8%, pe baza unei prognoze privind o producţie agricolă cu 10% mai mare faţă de 2012 şi a creşterii exporturilor în afara Uniunii Europene cu aproximativ 20%. Şi Raiffeisen Bank a urcat prognoza privind ascensiunea PIB-ul din 2013 de la 1,5% la 2%.

Cu toate că majoritatea datele macro sunt încurajatoare, dinspre economia reală semnalele sunt mai puţin optimiste. Oamenii de afaceri rămân sceptici în privinţa redresării economiei şi aşteaptă măsuri economice care să încurajeze consumul, să stimuleze mai mult creşterea PIB.

Ce spun analiştii despre evoluţia PIB în T1 şi în 2013

Eugen Sinca, analist-şef al BCR:

Estimăm pentru primul trimestru o creştere a PIB-ului cu 0,2% faţă de T4 2012 şi cu 1% faţă de T1 2012, dar nu excludem o surpriză plăcută, respectiv o accelerare a creşterii economice spre 1,5%. Cele mai recente date referitoare la industrie, care a avansat cu aproape 5% în termeni anuali în primele trei luni din acest an, sau la serviciile IT, care au consemnat rate de creştere de două cifre, sunt încurajatoare în acest sens. Estimarea de creştere economică pentru tot anul este de 1,8%, ceea ce plasa România pe primul loc din UE, cu excepţia ţărilor baltice. O producţie agricolă excepţională, care să adauge un punct procentual la PIB, şi menţinerea ritmului de creştere a exporturilor şi a industriei pot conduce la un avans economic de peste 2% pe întregul an.

Mihai Pătrulescu, senior economist al UniCredit:

Scenariul de bază al UniCredit Ţiriac Bank presupune o creştere a economiei cu 0,7% an/an în T1 2013, respectiv cu 1,3% an/an pe parcursul anului 2013. Deşi ne-am menţinut această prognoză încă de la începutul anului curent, considerăm că balanţa riscurilor este înclinată spre o accelerare a ritmului de creştere al economiei.

Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank:

Noi estimăm o creştere trimestrială de 0,4% pentru T1 2013, ceea ce ar reprezenta o rată anuală de 0,7%. Nu ne-am modificat prognoza după publicarea datelor lunare, ci doar am punctat faptul că există posibilitatea să vedem o rată de creştere uşor mai pronunţată.

Atât vânzările cu amănuntul, cât şi producţia industrială au înregistrat evoluţii deosebite în primul trimestru, însă evoluţia construcţiilor şi a vânzărilor de autoturisme rămân slabe. Surpriza pozitivă s-ar putea să vină din partea comerţului exterior, datele indicând o ajustare puternică a deficitului comercial la începutul anului.

Florentina Cozmâncă, senior economist al RBS Bank:

Estimarea noastră privind dinamica anuală a PIB real pentru primul trimestru al acestui an este de 1,3% (T1 2013/T1 2012). Pentru întregul an 2013 ne menţinem scenariul de bază ce ia în considerare o creştere economică de 1,8%. Însă balanţa riscurilor legată de această prognoză rămâne uşor îndreptată în jos. Pe plan intern, principalii factor de risc sunt absorbţia în continuare slabă a fondurilor UE şi deteriorarea activităţiii de creditare.

Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank:

Conform estimărilor noastre, in primul trimestru PIB-ul a crescut cu 1,1-1,2% faţă de T1 2012, pe seama avansului cererii externe şi, în special, a celei extra-UE, care a determinat creşterea robustă a industriei. Revenirea economiei româneşti este fragilă şi nu intenţionez să revizuiesc, deocamdată, creşterea economică de 1,3-1,5% an/an pentru 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO