Eveniment

Economistul-sef al BNR: Exista un risc de prabusire a preturilor imobiliare

29.05.2006, 00:00 39

Preturile pe piata imobiliara ar putea suferi o corectie, cresterea inregistrata in Romania in ultimii ani fiind in principal speculativa, data de jocul convergentei cu Uniunea Europeana, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.

"Exista un risc ca aceste preturi sa se prabuseasca. In Romania, cresterea preturilor este mai degraba un joc al convergentei. Cei care investesc asteapta ca preturile sa creasca si mai mult odata cu intrarea Romaniei in UE", a explicat Lazea.

Problema preturilor la imobiliare a fost abordata saptamana trecuta si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a sugerat ca bancile centrale trebuie sa urmareasca evolutia preturilor activelor si chiar sa aiba in vedere masuri pentru evitarea unor crize pe aceste piete.

Economistul-sef al BNR a aratat ca banca centrala este limitata in eventuale masuri pentru a preveni o criza pe piata imobiliara, avand in vedere ca politica monetara este destul de "incarcata", fiind urmarita atat continuarea dezinflatiei, cat si evitarea unor fluxuri masive de capital.

El a amintit ca discutia privind rolul bancilor centrale in evolutia preturilor activelor a inceput, recent, la nivel international, dupa criticile aduse fostului sef al Rezervei Federale a SUA, Alan Greenspan.

"Ideea ar fi ca banca centrala sa tina dobanzile usor mai ridicate pentru a descuraja investitiile in imobiliare, de exemplu. O astfel de masura in Romania ar fi conflictuala cu obiectivele BNR", a aratat Lazea.

Pe de alta parte, oficialul BNR a fost de acord ca un nivel de pret pe piata imobiliara romaneasca similar celor din tarile care deja au aderat va face neatractive activele romanesti, ceea ce ar putea duce la o corectie.

Activele imobiliare din zonele rezidentiale s-au scumpit puternic in ultimii ani, in special in Bucuresti, impulsionate atat de cresterea veniturilor, cat si de expectatiile privind evolutia preturilor dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Potrivit datelor funizate de firma de consultanta imobiliara Eurisko, anul trecut preturile in spatiile din complexurile rezidentiale noi din zonele aflate in nordul Bucurestiului au variat intre 1.000 de euro si 2.500 de euro pe metrul patrat construit. Cea mai scumpa zona ramane Primaverii, unde spatii rezidentiale vechi singulare au avut preturi si de 3.000 de euro/metrul patrat construit. De altfel, pretul pe metrul patrat util a ajuns, in acest an, la 1.000 de euro si la apartamenetele vechi din cartierele "dormitor".

Economistul-sef al BNR a mai apreciat ca Produsul Intern Brut al Romaniei ar trebui sa creasca sub potential, in urmatorii doi ani, pentru ca reducerea inflatiei sa continue in ritmul dorit.

"Daca vrem sa reducem inflatia, trebuie acceptat ca pe un termen de un an sau doi PIB sa creasca sub potential", a spus Lazea, care a raspuns unei intrebari referitoare la masura in care politica bancii centrale franeaza cresterea economica. "Obiectivul BNR nu este sa stimuleze cresterea economica", a aratat el.

Aceeasi declaratie a fost facuta, la mijlocul saptamanii trecute, de Mugur Isarescu. El arata insa atunci ca BNR nu o va duce o politica monetara care sa franeze economia.

Autoritatile romane au prognozat pentru acest an o crestere economica de 6%, dupa ce avansul PIB s-a redus anul trecut la 4,1% fata de 8,4% in 2004. Ritmul de crestere economica previzionat de Comisia Nationala de Prognoza pentru 2007 este de 6,2%.

Banca centrala tinteste pentru 2006 o rata a inflatiei cuprinsa in intervalul 4-6%, dar Isarescu a afirmat recent ca tinta ar putea fi depasita cu pana la 0,8 puncte peste limita superioara a intervalului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO