Eveniment

ELCEN poate sa dea curent la tot Bucurestiul

29.07.2008, 19:50 31

Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) a finalizat o investitie de 160 mil. euro la CET Bucuresti Vest intr-o noua capacitate de productie a energiei, care va putea furniza, la capacitate maxima, energie electrica pentru acoperirea consumului casnic al Capitalei.
Constructia noii unitati a inceput in 2005 si este prima termocentrala de mare putere pusa in functiune in Romania dupa 1990.
Unitatea este prima din Romania care functioneaza in ciclu combinat abur-gaz (recupereaza gazele produse in urma arderii combustibilului) si va putea produce circa 170 gigacalorii pe ora, cantitate care poate asigura consumul de apa calda menajera si caldura pentru aproape 200.000 de persoane, respectiv 10% din populatia Bucurestiului. Investitia a fost finantata din credite bancare in valoare de 122 milioane euro, diferenta fiind asigurata din sursele proprii ale ELCEN.
Noua unitate va suplimenta cu circa 10% capacitatea centralelor operate de companie. Puterea instalata in cele sapte CET-uri ale ELCEN este de 2.008 MW, reprezentand 20% din unitatile de productie in centrale termoelectrice la nivel national. ELCEN opereaza cinci unitati in Bucuresti, care totalizeaza 1.108 MW, si cate una in Constanta si Iernut, in judetul Mures.
ELCEN este cel mai mare producator de energie termica din Romania, asigurand anual aproximativ 40% din consum, si furnizeaza circa 13% din electricitatea produsa in tara.
Printre proiectele ELCEN se numara si instalarea de capacitati noi de cogenerare (productie simultana de electricitate si caldura) de circa 100 MW la CET Bucuresti Sud, 13,5 MW la CET Palas Constanta si 400 MW la unitatea de la Iernut.
Compania estimeaza ca in primul semestru al anului a inregistrat pierderi de aproximativ 110 milioane de lei (30,8 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO