Eveniment

Electrica spune că în toamnă cumpără turbinele pentru parcurile eoliene la care se chinuie de peste 3 ani

Autor: Roxana Petrescu

13.02.2011, 23:50 42

Electrica, singura companie de distribuţie şi furnizare aenergiei electrice aflată în portofoliul statului român, estimeazăcă în toamna acestui an va obţine toate avizele necesare şi vaputea achiziţiona turbinele eoliene pentru realizarea a douăparcuri în Constanţa şi Galaţi. Potrivit estimărilor companiei,investiţia s-ar ridica la circa 160 de milioane de euro, fiecareparc eolian urmând să aibă o capacitate de câte 50 MW.

Intenţia Electrica de a intra pe sectorul eolian a fost anunţatăde mai bine de trei ani de zile, firma spunând iniţial că achiziţiaechipamentelor ar fi trebuit să aibă loc în trimestrul III 2010pentru parcul eolian de la Chirnogeni, judeţul Constanţa şi înprimul semestru al anului 2011 pentru parcul eolian Frumuşiţa,judeţul Galaţi. Una dintre problemele pe care reprezentanţiiElectrica le-au semnalat în realizarea parcurilor eoliene, celpuţin în cazul celui din Dobrogea, a fost faptul că operatorulreţelei de distribuţie din zonă, adică italienii de la Enel, apropus soluţii dezavantajoase de conectare a parcului făcut deElectrica.

"Cele două parcuri vor avea fiecare o capacitate de 50 MW.Sperăm ca în acest an să încheiem şi contractul cu furnizorulturbinelor şi să avem şi autorizaţiile de construire. Lucrările sevor derula pe o perioadă de doi ani", a afirmat Ioan Folescu, citatde Mediafax.

El a precizat că Electrica va lansa în termen de 30 de zileanunţul pentru organizarea licitaţiei în urma căreia va selectafurnizorul turbinelor.

Astfel, companiei de stat îi va lua în total mai bine de cinciani de zile să facă două parcuri eoliene. Între timp rivaliistrăini cum ar fi cehii de la CEZ, italienii de la Enel sauEnergias de Potugal au montat sute de turbine eoliene înDobrogea.

Un alt proiect al companiei care este amânat este acela de aforma o singură companie de furnizare a energiei electrice prinunirea activităţilor de profil din cele trei filiale care se maiaflă în portofoliul Electrica.

"Am oprit acest proces din cauza datoriilor CFR. În prezentevaluăm oportunitatea unei majorări de capital de 60 milioane leila fiecare filială de furnizare, dar s-a pus problema că ar puteafi considerat un ajutor de stat. Filialele de furnizare sunt într-osituaţie delicată din cauza lichidităţilor", a mai spus Folescu

El a adăugat că Electrica are de recuperat datorii în valoaretotală de 250 milioane euro, din care 170 milioane euro, inclusivpenalităţi, de la CFR. De asemenea, combinatul chimic OltchimRâmnicu-Vâlcea are datorii către Electrica de 50 milioane euro.

În ceea ce priveşte restructurarea companiei, Folescu a maiprecizat că Electrica Serv, filiala de întreţinere şi servicii aElectrica SA, a disponibilizat de la începutul anului, cu plăţicompensatorii, circa 1.400 de salariaţi, măsură inclusă în procesulde divizare a societăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO