Eveniment

Emiterea de carduri va deveni o activitate rentabila in urmatorii 3-4 ani

21.10.2003, 00:00 21



Activitatea de emitere a cardurilor bancare in Romania va deveni rentabila in urmatorii 3-4 ani, cand se estimeaza ca nivelul de utilizare a acestora pentru realizarea de plati directe la comercianti va creste, a declarat Patrick Gelin, directorul general al BRD-Groupe Societe Generale.



"In prezent, interesul posesorilor de carduri pentru efectuarea platilor direct la comerciant este inca scazut, ceea ce face ca emiterea de carduri sa nu fie o investitie profitabila. Daca nu se va ajunge la un nivel de utilizare corect, cardul va fi o investitie greu de rentabilizat in Romania", a adaugat Gelin.



Reprezentantul BRD a afirmat ca "din pacate, exista si in momentul de fata situatii in care se cumpara automobile cu o valiza de bani".



Potrivit datelor bancii, doar 5-10% din posesorii de carduri din Romania utilizeaza aceste intrumente de plata pentru a efectua achizitii la comercianti, a mai spus Gelin.



BRD si Visa au derulat, in perioada 1 iunie-31 august, o campanie promotionala menita sa stimuleze interesul posesorilor de carduri pentru achizitionarea de bunuri si servicii prin intermediul acestora.



In intervalul de timp mentionat, volumul de tranzactii realizate cu carduri Visa si Visa Electron a crescut cu 80% fata de perioada similara a anului 2002.



La sfarsitul primului semestru, un numar de 2.091 comercianti acceptau plata bunurilor si serviciilor prin carduri Visa, cu 30% mai mult fata de perioada similara a anului 2002.



Volumul anual de tranzactii cu carduri Visa atinge, la nivel international, valoarea de 2.700 miliarde de dolari, acestea fiind acceptate in peste 150 de tari.



In Romania, un numar de 14 banci emit carduri sub sigla Visa. La sfarsitul lunii iunie, pe piata autohtona erau inregistrati 18 emitenti de carduri, care au pus in circulatie 90 de tipuri de astfel de instrumente bancare.



Statisticile bancilor arata ca gradul de utilizare al cardurilor este intr-o proportie de peste 92,7% numai la bancomate, scopul fiind eliberarea de numerar.



BRD a raportat, in primul semestru, un profit net de 1.043 miliarde lei (28,5 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO