Eveniment

Enterprise Investors pregateste peste 20 mil. euro pentru investitii in firmele mici

Cristian Nacu, partener Enterprise Investors

Cristian Nacu, partener Enterprise Investors: Am simtit nevoia sa investim si in companii de talie mai mica in conditiile in care am primit solicitari din partea antreprenorilor.

17.09.2008, 20:55 34

Fondul de investitii polonez Enterprise Investors (EI), care pe plan local detine participatii la Macon Deva, Simcor Oradea (producatori de materiale de constructii) si Siveco (producator de software) a lansat ieri in Romania, primul sau fond de venture capital (capital de risc) Enterprise Venture Fund I (EVF I) de 100 de milioane de eur.

"Fondul este pentru intreaga regiune dar principalele tari in care vom investi sunt Polonia si Romania. Aproximativ 60-70% din sumele stranse estimam ca vor merge in aceste doua state. Vom fi foarte selectivi. Cautam tranzactii de 1 pana la 5 milioane de euro dar puteam ajunge si la 10 milioane de euro", a spus Rafal Bator, partener al Enterprise Investors.

El a adaugat ca nu exista constrangeri legate de o anumita suma care poate fi alocata proiectelor din Romania.

"Daca vom gasi investitii pentru toate cele 100 milioane de euro, atunci atat vom investi. Realistic vorbind insa, Romania reprezinta 20% din regiune, astfel ca planul este sa investim aici minimum 20-25 milioane de euro", a mai spus Bator.

Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Enterprise Investors, EVF I este cel mai mare de acest tip din regiune. Printre investitorii in noul fond se numara fundatia familiei George Kaiser, al treilea mare donator de fonduri la nivel mondial, dupa fundatiile lui Bill si Melinda Gates si Warren Buffet, dar si institutii financiare.

Enterprise Investors investea cu precadere in pachetele majoritare de actiuni, iar pentru multe dintre companiile din portofoliu exitul se facea printr-o ofera publica initiala.

"Suntem gata sa acceptam participatii minoritare. Cautam in general companii mici si medii cu venituri de peste 5 mil. euro. Ne vom uita mai mult inspre IT, pentru ca de obicei aici avem cele mai mari rate de crestere, insa sectorul nu conteaza", a adaugat Bator.

In primele cinci luni ale anului, EI a analizat peste 100 de proiecte in zone precum serviciile medicale, Internet, IT, productie, servicii, telecomunicatii.

"Am simtit nevoia sa investim si in companii de talie mai mica in conditiile in care am primit solicitari din partea antreprenorilor", a spus Cristian Nacu, partener al Enterprise Investors care conduce biroul din Romania al polonezilor. In legatura cu impactul crizei sistemului bancar din SUA asupra Romaniei, el spune ca este limitat si ca, cel putin pana in acest moment, antreprenorii romani nu si-au reevaluat activele. "Probabil ca unii dintre ei (antreprenorii locali - n. red.) si-au amanat planurile de expansiune, altfel nu se explica de ce tin fondurile de investitii la distanta desi accesul la credite este mai dificil", a spus Nacu.

In piata, majoritatea consultantilor sunt de parere ca va urma o perioada de scadere a valorii activelor romanesti, in linie cu scaderea de pe Bursa.

Potrivit lui Bator, criza bancara din SUA nu se va resimti la nivelul fondurilor de investitii care au afaceri pe plan local, ci mai degraba asupra celor care intentioneaza sa vina.

"Fondurile existente au deja bani si nu au cum sa fie afectate. Este insa un moment bun pentru achizitii si nu pentru exit-uri", a precizat Bator. EI a investit pana acum in Romania 100 mil. euro in companii precum Orange, Siveco, Artima, Macon si Simcor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO