Eveniment

Eugen Nicolaescu: Cheltuielile cu salariile din spitale sunt prea mari

Eugen Nicolaescu: Cheltuielile cu salariile din spitale sunt prea mari

Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii: Vrem sa reducem la maximum 55% cheltuielile cu salariile in totalul cheltuielilor spitalelor.

21.09.2006, 19:58 40

Modul in care sunt folositi banii in spitale, 80% pentru salarii si 20% pentru cheltuielile cu medicamentele si cu investitiile, nu este echitabil, sustine Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii. Reforma in sanatate pe care acesta o sustine are in vedere asigurarea unui echilibrul, intre cele doua.
"Vrem sa reducem la maximum 55% cheltuielile cu salariile in totalul cheltuielilor spitalelor", a mai spus Eugen Nicolaescu.
Pe de alta parte, numirea prin concurs a viitorilor manageri de spitale va duce la o gestionare mai buna a cheltuielilor acestor unitati, intrucat acestia va trebui sa propuna metode de reducere a cheltuielilor spitalicesti.
Gestionarea fondurilor reprezinta principala provocare a sistemului de sanatate, iar pentru eficientizarea acestuia, Nicolaescu propune o alta sursa pentru plata spitalizarii urgentelor si preluarea unor programe ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) de Ministrul Sanatatii.
"Sanatatea beneficiaza de bani mai multi, insa acesti bani trebuie alocati corect", a afirmat Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii.
In acest an, sanatatii ii revine circa 3,8% din PIB, adica circa 3,5 mld. euro
Ministrul a precizat ca modul in care se utilizeaza in prezent fondurile destinate sanatatii, adica 70% in sistemul spitalicesc si 30% in ambulator, "este falimentar", deoarece nu poate fi sustinut si implicit determina apelarea la subventii de la stat.
"Este o stare psihologica creata de ani si ani de zile. Este nevoie sa crestem ponderea medicamentelor utilizate in ambulator. Acest lucru s-ar putea intampla in urmatorii cinci ani de zile", a precizat ministrul.
Plata spitalizarii pacientilor neasigurati dar care sunt internati in regim de urgenta ar trebui facuta, in opinia ministrului, de la bugetul de stat, si nu din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, asa cum se intampla in prezent.
"Constitutia obliga statul sa asigure actul medical de urgenta pentru orice persoana, indiferent daca aceasta este asigurata sau nu. In acest fel folosim banii celor care isi platesc contributiile si pentru cei neasigurati", a precizat ministrul sanatatii.
O alta masura vizata de Eugen Nicolaescu presupune ca o parte a programelor CNAS sa fie preluate de Ministerul Sanatatii. Fondurile astfel obtinute sa fie destinate serviciilor de medicina primara.
"Am discutat cu Casa (CNAS - n.red.) pentru ca in 2007 sa preluam anumite programe si sa degrevam in acest fel fondul de anumite cheltuieli care nu ii sunt aferente. Ne-am propus ca in 2007 sa realizam economii de 4.000 de miliarde de lei vechi, pe care ii vom duce spre medicina primara", a continuat acesta. Ministrul sustine ca peste jumatate din pacientii internati in spitale sunt in mod fals declarati in regim de urgenta "pe considerente meschine", ceea ce automat aduce pierderi la fondul de sanatate.
Pentru 2007, fondurile alocate sanatatii ar putea creste cu 500 mil. euro, Ministerul Sanatatii purtand, in aceasta perioada, negocieri cu Finantele pe aceasta tema.
"In 2008 va trebui sa ne apropiem de 5-5,2% din PIB", a mai spus ministrul.
Recent, Eugen Nicolaescu a afirmat ca ministerul pe care il conduce va lansa un amplu program de reformare a medicinei de familie, care prevede ca pana in 2007 sa fie evaluata starea de sanatate a tuturor cetatenilor cu fonduri alocate de la minister. In acest fel, toti romanii vor fi obligati sa-si faca analizele gratuit, prin intermediul medicilor de familie, a caror remuneratie se va dubla.
"La sfarsitul anului 2007 vrem sa stim care va fi starea de sanatate a populatiei pentru a sti cum sa impartim banii", a precizat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO