Eveniment

Eurisko: Casele din Primaverii sunt cele mai scumpe din Romania

05.05.2006, 00:00 29

Aparitia zonelor rezidentiale din afara orasului nu a diminuat aproape deloc interesul pentru zona Aviatorilor-Primaverii.

Mai mult, preturile au crescut permanent si lipsa de terenuri disponibile pentru constructii a facut ca un metru patrat in zona Primaverii sa se vanda anul trecut cu peste 2.100 de euro, potrivit unui studiu al companiei imobiliare Eurisko.

Preturile locuintelor din zona Aviatorilor-Primaverii au explodat anul trecut ajungand la 2.150 de euro pe metru patrat (fara TVA), fata de o valoare medie de 1.580 de euro pe metru patrat.

Pentru comparatie, pretul pe metru patrat in aparatamentele din blocurile aflate in cartiere precum Dristor sau Sudului sunt situate la in jurul a 1.000 de euro.

Ritmul de crestere de aproape 40% al pretului de vanzare in zona Primaverii este cel mai ridicat de dupa 2002, potrivit studiului, si s-a petrecut in conditiile in care terenurile pentru noi dezvoltari sunt practic inexistente.

Zona este preferata datorita gradului ridicat de securitate oferit si existentei unor constructii de calitate, precum si spatiilor verzi (parcul Herastrau) si cluburilor si restaurantelor de lux si gazduieste in prezent multe resedinte oficiale si diplomatice.

Practic, preturile zonei s-au dublat in ultimii trei ani, dupa ce in anul 2002 pretul mediu pe metru patrat era de 1.100 de euro.

Nivelul chiriilor a fost calculat ca medie a tarifelor si a dimensiunii spatiilor, fiind incluse apartamente cu 1-4 dormitoare si vile. Chiriile prezentate nu contin taxa pe valoarea adaugata.

O alta zona cu o evolutie foarte dinamica din punctul de vedere al pretului este Dorobanti-Floreasca, unde pretul de vanzare a crescut anul trecut cu aproape 35%, pana la 1.550 de euro pe metru patrat.

Si in acest caz preturile au inregistrat aproape o dublare in ultimii trei-patru ani, zona Dorobanti - Floreasca fiind situata la granita dintre centru si nordul Capitalei, care a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare importanta. Zona este destinata, potrivit Eurisko, in special familiilor tinere cu sau fara copii, si beneficiaza de supermarketuri, farmacii, cafenele si baruri.

Situata intre cele doua zone din punctul de vedere al preturilor este Kiseleff. Zona, situata in vecinatatea Parcului Herastrau si a Arcului de Triumf, a inregistrat anul trecut o crestere a preturilor medii de vanzare de aproape 30%, pana la 1.875 de euro pe metru patrat.

La nivelul ultimilor trei-patru ani, cresterea cumulata a pretului de vanzare a fost de 40%, adica la jumatate fata de zonele Primaverii si Dorobanti.

Cu toate acestea, zona Kiseleff inregistreaza cele mai mari chirii dintre toate zonele din nordul Capitalei. Cu 4.200 de euro pe luna, imobilele din zona Kiseleff au adus anul trecut beneficii importante proprietarilor.

In privinta chiriilor, zona Kiseleff este urmata de cea din Primaverii si Aviatorilor, cu un nivel in anul 2005 de 3.800 de euro pe proprietate si Dorobanti si Floreasca cu 3.150 de euro.

Nivelul chiriilor a fost calculat ca medie a tarifelor si a dimensiunii spatiilor, fiind incluse apartamente cu 1-4 dormitoare si vile. Chiriile prezentate nu contin TVA.

Eurisko a calculat preturile la vanzare ca valoare medie pe metru patrat construit, fara a include TVA. Analiza a urmarit diferite tipuri de imobile, ca suprafata si an de constructie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO