Eveniment

Exporturile de cereale au urcat la 132 mil. euro in primele patru luni

12.08.2008, 14:17 13

Estimarile pozitive pentru acest an in ceea ce priveste productia de cereale, dar mai ales preturile ridicate cu care se fac tranzactiile la nivel international au determinat in primele patru luni ale lui 2008 exporturi in valoare de 132 mil. euro, in crestere cu 186% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica.
Si importurile au crescut cu 43%, pana la 168 de milioane de euro, aceasta dinamica a schimburilor comerciale cu pietele externe conducand la reducerea deficitului in comertul cu cereale.
Anul trecut, Romania a exportat cereale in valoare de 188 de milioane de euro, cu opt procente mai mult fata de anul anterior si a importat de 453 de milioane de euro, cu 212% mai mult fata de 2006. Seceta de anul trecut a condus la importuri masive de cereale, din punct de vedere cantitativ porumbul si graul fiind principalele culturi pentru care am avut nevoie sa apelam la tarile vecine.
In 2007 din cauza conditiilor meteo nefavorabile, cantitatile de grau au fost mici si slabe calitativ, ceea ce a determinat importuri de 587.000 de tone de grau, in timp ce pentru porumb cantitatile au fost mai mari, depasind 665.000 de tone.
Pentru aceleasi categorii de cereale exporturile s-au ridicat la aproximativ 520.000 de tone ( 205.000 tone de grau si 315.000 tone de porumb).
Pentru acest an, exporturile sunt asteptate sa creasca, mai ales datorita cantitatilor mari de cereale obtinute la noua recolta. La jumatatea lunii iulie, Ministerul Agriculturii anunta o productie medie la hectar de 3,4 tone, ceea ce inseamna o productie totala de 7,1 milioane de tone de grau pentru 2008.
Chiar daca recolta a fost foarte buna cantitativ, calitativ aproximativ 70% din recolta de anul acesta nu corespunde indicilor de panificatie.
Expertii agricoli sunt de parere ca cea mai mare parte din productia de grau va fi vanduta comerciantilor la preturi foarte mici, intre 100 de euro si 140 de euro pe tona, si va avea destinatia export. Cu toate acestea, stocurile reduse de grau pentru panificatie vor conduce in toamna, incepand cu luna octombrie, la importuri.
Cantitatile de cereale care urmeaza sa fie cumparate din tarile vecine vor fi insa mult mai scumpe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO