Eveniment

Exporturile îşi continuă ascensiunea şi ajung la maximul lunar de 4 miliarde de euro

Exporturile îşi continuă ascensiunea şi ajung la maximul lunar de 4 miliarde de euro

Autor: Claudia Medrega

10.05.2011, 23:35 487

Exporturile au continuat să crească în mar­tie stimulate decererea externă şi au atins un maxim lunar de pu­ţin peste 4 mld.de euro, însă ritmul anual de creştere s-a atenuat com­parativ cuprimele două luni ale anului, la 35%.

În februarie încasările din ex­porturi tota­li­zaseră 3,5 mld.euro, cu 36,4% peste nivelul din aceeaşi lună a anului trecut, dupăce în ianuarie avansul accelerase până la 47,8%.

Creşterea exporturilor a fost robustă în pri­mul trimestru, însăunii analişti au pus as­cen­siu­nea rapidă şi pe seama majorăriipreţu­rilor la ma­terii prime, nu numai a suplimentăriivo­lu­me­lor exportate. De altfel, luna martie a con­sem­nat oscădere de 0,8% a producţiei industriale. În primul trimestruexporturile au totalizat 11 mld. de euro, cu 39,4% peste niveluldin ace­eaşi perioadă a anului trecut, în timp ce im­por­turile auurcat cu 24,8%, la 12,4 mld. euro, po­trivit datelor InstitutuluiNaţional de Sta­tis­tică. În martie, importurile au fost de 4,9mld. euro, ritmul de creştere fiind de 23,7% faţă de aceeaşi lunăde anul trecut.

Deşi exporturile României au în­re­gistrat un avansconsiderabil, se ob­servă o diminuare a ritmului de creş­tere alacestora în februarie şi mar­tie, mai ales la nivelul partenerilorcomer­ciali din UE, unde analiştii întrevăd o înceti­nire aeconomiilor.

Totuşi, deficitul comercial a con­ti­nuat să se diminueze, încondiţiile în care cererea internă nu stimulează im­por­turile. Încondiţiile unei creşteri mai accelerate a exporturilor faţă deim­porturi, deficitul comercial a scăzut în pri­mul trimestru cu31,3% com­pa­rativ cu aceeaşi perioadă din 2010, la 1,4 mld. euro.În martie, de­fi­ci­tul co­mer­cial a scăzut cu 13,2%, la 806 mil.euro.

În opinia celor mai mulţi analişti, ex­portu­ri­le vor rămâne şianul acesta principalul motor de creştere al eco­nomiei. Însăpotenţialul ex­por­turilor este limitat având în vedere pon­derearedusă a acestora în PIB, de circa 30%.

Ponderi importante în structura ex­por­turilor şi importurilorau avut maşinile şi echi­pamentele de transport (42,9% la export şi34,2% la import) şi alte produse manu­fac­tu­ra­te (32,8% la exportşi respectiv 30,1% la import).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO