Eveniment

Fara conditii vitrege, PIB va creste cu peste 4%

21.12.2008, 18:20 9

Analizele realizate de Comisia Nationala de Prognoza arata ca Romania nu va inregistra anul viitor o crestere economica sub 4% daca nu vor exista "conditii vitrege", cum ar fi seceta sau blocajele financiare, a declarat presedintele institutiei, Ion Ghizdeanu.

"Din analizele facute pana in prezent, nu credem ca in Romania anului 2009 se va inregistra o scadere a cresterii economice sub 4%, fireste, fara conditii vitrege, cum ar fi seceta sau blocajele financiare. (...) Avem prognoze optimiste si mai putin optimiste. Investitiile publice pe infrastructura, de pilda, vor fi de doua miliarde de euro. Ca o concluzie, daca fondurile structurale pentru autoritatile publice vor fi atrase, noua ne va fi bine", a afirmat Ghizdeanu, prezent la un seminar-dezbatere privind situatia Romaniei in contextul crizei economice globale, organizat la sfarsitul saptamanii trecute de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.
El a adaugat ca Romania se afla intr-un moment de incertitudine, iar rezultatele din economie vor fi cu "plusuri si minusuri" in ultimul trimestru al acestui an.
"In octombrie am stat bine in multe sectoare, in noiembrie mai putin, iar pe ansamblul trimestrului patru incheiem un bilant cu plusuri si minusuri. Cu toate acestea, Romania se afla intr-o pozitie mai favorizata fata de celelalte state, mai ales cele dezvoltate, unde criza loveste in productia interna si reducerea importurilor", a afirmat Ghizdeanu.
Potrivit variantei intermediare a programului de guvernare, cresterea economica va incetini anul viitor de la 8,5% in 2008 la 3,5%. Cresterea economica a Romaniei s-a plasat la 6% anul trecut, accelerandu-se la 8,9% la noua luni.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO