Eveniment

Fercala ameninta "cu actionarii" blocarea vanzarii BCR

17.03.2006, 00:00 13

SIF-urile vor fi "silite" de actionari sa voteze impotriva finalizarii procesului de privatizare a BCR, proces dependent de modificarea actelor constitutive ale bancii, in cazul adoptarii de catre Parlament a Ordonantei Guvernului privind pragul de 1% pentru detinerile la SIF-uri, ameninta Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, intr-o scrisoare adresata miercuri presedintelui Camerei Deputatilor.

Ordonanta a trecut deja de Senat in forma adoptata de Guvern, iar luni ar urma sa intre in dezbaterea Camerei.

Desi Mihai Fercala se refera in scrisoare la toate SIF-urile, avand in vedere "cererea deja facuta de o serie de actionari", reprezentanti ai altor societati afirma ca nu au fost consultati in acest sens.

"Nu stiam de aceasta scrisoare. SIF Muntenia nu e implicata intr-o astfel de intelegere", a declarat pentru ZF Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza SIF Muntenia.

"Eu nu am stiinta de o astfel de intelegere dintre SIF-uri. Din ceea ce stiu eu, SIF Banat-Crisana nu e parte intr-o astfel de intelegere", a precizat si Carmen Dumitrescu, directorul general adjunct al SIF Banat-Crisana.

Cele cinci SIF detin impreuna 30,12% din actiunile BCR - SIF Transilvania, SIF Muntenia, SIF Moldova si SIF Banat-Crisana - cate 6%, iar SIF Oltenia - 6,12%.

Conform contractului de privatizare a BCR incheiat de AVAS cu austriecii de la Erste Bank, una din conditiile premergatoare finalizarii tranzactiei in valoare totala de 3,75 mld. euro este modificarea statutului bancii astfel incat actionarul majoritar sa nu mai aiba nevoie de 75% din voturile din AGA pentru adoptarea unor decizii importante. Majoritatea de 75% ar urma sa ramana in vigoare numai pentru luarea unor hotarari privind schimbarea sediului central al BCR, lichidarea, fuziunea sau majorarea capitalului social al bancii.

Conform intelegerii cu Erste Bank, modificarile mentionate ar urma sa fie incluse in statutul BCR intr-o AGA care ar putea avea loc spre sfarsitul lunii aprilie-inceputul lunii mai.

AVAS sustine ca a incheiat o intelegere cu cele cinci SIF, astfel incat statutul sa poata fi modificat corespunzator. Zvonuri privind o posibila abandonare de catre SIF-uri a acordului respectiv au mai circulat pe piata.

De la bun inceput, intelegerea a fost conditionata de angajamentul Erste Bank de a lista actiunile BCR in termen de trei ani de la incheierea tranzactiei, SIF-urile dorind astfel sa-si asigure un exit cat mai profitabil. Intre timp, banca austriaca si-a exprimat interesul de a negocia cu SIF-urile cumpararea actiunilor acestora.

Surse apropiate SIF-urilor au declarat pentru ZF ca unele din societatile controlate de omul de afaceri Catalin Chelu au trimis scrisori pentru a se convoca o Adunare Generala Extrordinara separata in care sa se voteze o anumita atitudine a SIF-urilor fata de privatizarea BCR. Aceleasi surse au spus ca unii din actionarii principali ai SIF-urilor au afirmat ca nu vor fi de acord cu eliminarea majoritatii de 75% cu care se iau in prezent hotararirile importante "sub absolut nici o forma". Unele SIF-uri au introdus de altfel in convocatorul AGA din aprilie un punct legat de informarea privind pozitia Consiliului de Administratie in procesul de privatizare a BCR.

Pe de alta parte, sefii celor cinci societati s-au inteles sa sustina eliminarea oricarui prag de detinere la SIF-uri, cu conditia sa se limiteze dreptul de vot la cel mult 1% - justificarea fiind ca astfel se protejeaza drepturile actionarilor minoritari.

In scrisoarea semnata in numele Consiliului de Administratie al SIF Transilvania, Mihai Fercala sustine ca Ordonanta privind pragul de detinere a fost adoptata "la propunerea grupurilor de interese" si solicita presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, sa propuna respingerea actului normativ sau, in ultima instanta, sa sesizeze Curtea Constitutionala prin grupul parlamentar al PSD.

Scrisoarea a fost inregistrata miercuri la Camera, insa ieri, Adrian Natase si-a dat demisia din functia de presedinte al forului legislativ. Pe de alta parte, unele SIF-uri si-au modificat deja statuturile conform Ordonantei.

Fercala acuza Guvernul ca prin adoptarea ordonantei respective "intervine in viata unor companii cu capital integral privat, schimbandu-le actele constitutive in raport de interesele unor grupari economice interesate a prelua acele companii".

La inceputul lunii februarie, presedintele Traian Basescu le vorbea sefilor din Ministerul Administratiei si Internelor despre "actiuni viguroase de a pune mana pe cat mai multe SIF-uri".

Prin ordonanta adoptata, Guvernul a stabilit limita de detinere si limita de vot la 1% din capital pentru un singur detinator de actiuni la un SIF.

Presedintele SIF Transilvania afirma ca Executivul a creat astfel premisa ca "51 de persoane fizice si/sau juridice - sau chiar mai putine - sa detina controlul absolut asupra unor institutii financiare cu 400-450.000 de actionari fondatori".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO