Eveniment

Feroviarii, in a sasea zi de greva

13.06.2005, 19:57 15

Cu pierderi estimate la aproape 35 mld. lei (circa un milion de euro) pe zi, greva feroviarilor continua si astazi, dupa ce ultima runda de negocieri cu administratia a esuat, in conditiile in care nici una dintre parti nu a renuntat la punctul de vedere anuntat anterior.

Grevistii au continuat si ieri sa solicite o crestere medie a salariilor cu 10,7% si 20 de tichete de masa lunar, in timp ce administratia a propus sindicatelor sa accepte acordarea bonurilor de masa in locul cresterilor salariale, in conditile in care intreprinderile cu pierderi nu pot beneficia de astfel de majorari.

Ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, a atras atentia asupra faptului ca, prin pierderile generate de continuarea grevei, sunt puse in pericol posibilitatile administratiei de a acorda tichetele de masa promise sindicalistilor la negocieri. "Toate pierderile aceastea vor influenta bugeturile de venituri si cheltuieli si atunci numarul acestor tichete de masa pe care am avut posibilitatea sa le ofer in aceasta perioada va fi mai mic", a explicat el.

Potrivit ministrului, prima zi de greva a provocat "pierderi de 25 mld. lei la CFR Marfa, la care se adauga inca 10 mld. lei la CFR Calatori".

Daca greva va continua sau nu saptamana aceasta, urmeaza sa decida astazi justitia. Administratia CFR a cerut in instanta declararea ilegala a protestului, iar sindicalistii spun ca, in cazul in care instanta considera ca ei sunt in ilegalitate, vor ataca decizia cu recurs.

Acest demers vine dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins solicitarea administratiei de a dispune suspendarea pentru 30 de zile a protestului.

Mecanicii de locomotiva si angajatii din depouri au intrat in greva generala miercurea trecuta si asigura o treime din activitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO