Eveniment

Finantele: Acciza la benzina nu se majoreaza

09.02.2006, 21:13 19

Reprezentantii Ministerului Finantelor anunta ca anul acesta nu vor fi operate modificari la nivelul accizelor pentru benzina si motorina, singurele schimbari urmand sa se produca la nivelul taxelor pentru tutun si alcool.

"Anul acesta majorari importante vor fi numai la alcool si la produse din tutun. La benzina nu vor fi deloc pentru ca anul trecut in aprilie a fost o devansare a calendarului si o majorare suplimentara de 13% fata de calendar, provenita si din diferente de curs valutar. Este motivul pentru care anul acesta la benzina si motorina nu vor fi majorari de acciza pentru ca deja s-a atins nivelul preconizat", a declarat Victoria Tomi, directorul adjunct al Directiei Impozite si Taxe Indirecte din cadrul Ministerului Finantelor.

Oficialul ministerului a adaugat ca pentru acciza e neaparat, daca nu va aparea Codul fiscal pana la 30 iunie, sa apara un act normativ special pentru majorarea accizelor potrivit angajamentelor luate fata de Uniunea Europeana.

Ultima majorare a accizelor la carburanti a avut loc in luna aprilie a anului trecut cand acciza la benzina cu plumb a urcat la 480 de euro/tona, acciza la benzine fara plumb a fost stabilita la 327,29 euro/1.000 litri, iar acciza pentru motorina - 259,91 euro/1.000 litri. Pentru pacura guvernul a stabilit o acciza de 6,81 euro/tona, iar pentru gazul natural utilizat drept carburant - 1,59 euro/gigajoule.

Guvernul a adoptat anul trecut, prin ordonanta de urgenta de modificare a Codului fiscal, majorari de accize in avans pentru a acoperi o parte din deficitul creat la buget de introducerea cotei unice. Veniturile urmau sa acopere si pierderile provocate la buget de evolutia euro, avand in vedere ca bugetul de stat pentru acest an a fost fundamentat la un curs previzionat de 42.550 de lei pentru un euro, iar cursul mediu a fost de 36.200 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO