Eveniment

Finantele isi permit luxul sa refuze a doua oara ofertele bancilor

24.08.2009, 18:39 21

Ministerul Finantelor (MFP) a respins luni toate ofertele celor 13 banci care au participat la licitatia de vanzare a certificatelor de trezorerie cu scadenta la un an, in pofida unui volum total al cererii de 1,85 miliarde de lei (440 de milioane de euro), pentru o valoare programata a emisiunii de 1,2 miliarde de lei (286 de milioane de euro).

Aceasta este pentru a doua oara in luna august cand Finantele nu accepta ofertele bancilor, nemaifiind dispuse sa plateasca o dobanda semnificativ mai ridicata decat dobanda de pe piata interbancara.

„Ministerul de Finante vrea sa dea un semnal clar de reducere a dobanzilor. Randamentele la titluri de stat au ramas mult in urma dobanzilor din piata monetara (dobanzile la care bancile plaseaza banii intre ele - n.r.) si chiar si in urma dobanzilor pe care bancile le platesc la depozitele clientilor. Era inevitabil sa nu coboare si randamentele la titluri de stat, care in general trebuie sa fie la un nivel apropiat de dobanda interbancara", explica Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank.

Dobanda interbancara este in prezent la nivelul de 8-9% pe an, in timp ce randamentele la titluri de stat au ramas la un nivel ridicat, de circa 11%, in conditiile in care bancile stiu ca Finantele au nevoie de multi bani.

Ministerul de Finante a respins pe 6 august toate ofertele bancilor pentru vanzarea de obligatiuni de stat cu scadenta la cinci ani, valoarea programata a emisiunii de atunci fiind de 850 de milioane de lei (202 milioane de euro).

Finantele au acum o pozitie mai confortabila in ceea ce priveste sursele de finantare, dupa ce au obtinut un club loan de 1,2 miliarde de euro, prima transa de 1,5 milioane de euro din imprumutul de la Uniunea Europeana si dupa ce au facut emisiunea de obligatiuni in valuta de 450 mil. euro.

„Necesarul de finantare ramane ridicat, desi au o pozitie mai confortabila din punctul de vedere al finantarilor, mai ales daca si banii de la Fondul Monetar International vor fi directionati catre finantarea deficitului bugetar", spune Dumitru.

FMI urmeaza sa-si dea acceptul ca jumatate din banii din a doua transa de 1,9 milioane de euro sa acopere deficitul bugetar, nu sa intre in rezerva valutara a bancii centrale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO