Eveniment

Finantele vor sa excluda locuintele vechi din „Prima casa 2”. Incepe goana dupa certificatul energetic?

Finantele vor sa excluda locuintele vechi din „Prima casa 2”. Incepe goana dupa certificatul energetic?
23.02.2010, 23:03 79

Guvernul si-a propus sa finanteze prin programul "Prima casa 2"doar imobilele incadrate in categoriile de eficienta energetica A,B sau C, astfel ca locuintele vechi, care au reprezentat 70% dintotalul imobilelor achizitionate in prima etapa a programului,adica aproape 10.000 de case, ar putea fi excluse in nouaforma.

Majoritatea locuintelor se incadreaza in prezent in claseleenergetice C si D, avand un consum de peste 200 kWh/mp/an. Pana inprezent au fost reabilitate termic doar 30.000 de apartamente,echivalentul a 1% din necesar.

Reglementarile privind certificatele de eficienta energetica arfi trebuit sa intre in vigoare la inceputul anului, insa aplicarealor a fost amanata pe termen neprecizat, astfel ca aceastasegmentare in functie de eficienta energetica nu poate fi realizatain prezent. Ultimul termen avansat pentru aplicarea certificatelorenergetice a fost luna martie.

Pana la momentul intrarii in vigoare a reglementarilor, clientiivor putea totusi sa obtina finantari pentru imobile chiar dacaacestea nu au certificata eficienta energetica, au explicatreprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM,institutia care administreaza garantiile oferite de stat in cadrulprogramului.

Circa 3 milioane de apartamente trebuie reabilitate termic,avand o vechime mai mare de 20 de ani, ceea ce reprezinta o treimedin totalul fondului locativ din Romania.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Dezvoltarii Regionale siTurismului, dupa ce va intra in vigoarea obligativitateaintroducerii certificarii energetice la incheierea tranzactiilorimobiliare va fi creata o baza de date care sa cuprinda informatiidespre clasa energetica a apartamentelor.

Expertizarea tehnica a unui apartament costa in medie 1-2euro/mp si difera in functie de suprafata. Pentru un apartament de100 mp, certificatul energetic va costa 150-200 de euro.

Bancile trebuie sa vina cu noi oferte de pret pentrucredite

Bancile care doresc sa participe si anul acesta la programul"Prima casa" va trebui sa depuna pana la 1 martie noi oferteprivind structura costurilor, precum si volumul finantarilor pecare planuiesc sa le acorde.

"Ofertele institutiilor de credit interesate vor fi depuse celmai tarziu pana la data de 1 martie 2010, ora 24:00, la sediulMinisterului Finantelor Publice si la sediul FNGCIMM", potrivitreprezentantilor Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM,institutia care administreaza garantiile din partea statului.

Dupa scaderile de dobanzi din ultimele luni, ofertele bancilorla creditele ipotecare in conditii standard s-au apropiat destul demult de cele agreate in vara trecuta cu statul pentru "Prima casa".Potrivit unui studiu al ZF, cele mai bune cinci oferte de rate prin"Prima casa", la un credit ipotecar de 40.000 de euro pe 30 de ani,au o medie de 205 euro, fata de 253 de euro, media celor mai bunecinci oferte in conditiile standard.

"Ar trebui sa se mai reduca un pic preturile si pentru «Primacasa» , contextul nu mai e acelasi ca in vara trecuta", admite unbancher, care a preferat insa sa isi pastreze anonimatul.

Potrivit Fondului, sunt mentinute conditiile generale definantare impuse anul trecut: la creditele in euro, bancile potaplica o marja de cel mult 4 puncte procentuale peste indicatorulEuribor (pentru maturitatea de trei luni), respectiv 2,5 puncteprocentuale peste indicatorul Robor (pentru maturitatea de treiluni), la creditele in lei.

In prezent, nivelul Euribor a coborat la 0,66% pe an, astfel cadobanda la credit nu mai trece de 5% pe an, un nivel consideratoricum destul de redus de catre bancheri.

Anul trecut, majoritatea bancilor au ales sa mearga pe marjamaxima, insa cativa jucatori si-au imbunatatit ofertele pe parcurs.Ramane de vazut cu ce preturi vor veni bancherii de dataaceasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO