Eveniment

Firmele de lactate: Subventii prea mici

19.01.2006, 21:21 15

Producatorii si procesatorii din industria lactatelor spun ca subventiile acordate de Ministerul Agriculturii pentru sectorul zootehnic au fost reduse la jumatate in acest an, situatie ce poate duce la disparitia multor producatori, precum si la scumpirea litrului de lapte. Acestia nu au precizat insa cu cat ar putea creste pretul laptelui.

Potrivit reprezentantilor Asociatiei patronale din industria laptelui (APRIL), subventia acordata producatorilor in 2006 reprezinta doar 46% din cea de anul trecut. Una dintre posibilitatile prin care producatorii isi pot sustine investitiile este cresterea pretului de livrare catre procesatori, care la randul lor vor fi nevoiti sa creasca pretul laptelui.

"Se poate sa ajungem in situatia in care laptele produs in tara sa depaseasca pretul celui din Uniunea Europeana" a spus Valeriu Steriu, presedintele APRIL.

Guvernul a decis, in luna decembrie a anului trecut, ca subventiile acordate de la bugetul de stat pentru cresterea animalelor de lapte sa nu mai fie acordate pe litrul de lapte, ci pe cap de animal.

Producatorii spun ca subventiile de 100-150 de euro pe cap de vaca sunt insuficiente pentru integrarea in UE, avand in vedere ca in tarile comunitare ajutorul statului pentru fermieri variaza 300-500 de euro pentru un animal.

Reprezentantii producatorilor si procesatorilor spun ca noul sistem de subventionare din zootehnie poate duce la incapacitatea de a atinge cota de 3 miliarde de hectolitri prevazuta in acordul cu Uniunea Europeana. "Sunt multe state care abia asteapta sa preia din cota Romaniei. Realocarea cotelor se face din doi in doi ani, iar daca o tara nu o realizeaza e distribuita catre producatori din alte tari", explica Steriu.

Industria lactatelor e unul dintre sectoarele cu cele mai mici importuri, insa in opinia producatorilor situatia se va schimba odata cu disparitia taxelor vamale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO