Eveniment

Firmele trebuie sa-si preschimbe codul de inregistrare ca platitori de TVA

10.08.2006, 19:37 29

Persoanele juridice inregistrate ca platitori de TVA la data de 31 decembrie 2006 va trebui sa-si preschimbe codul de inregistrare ca platitor de TVA in codul de inregistrare in scopuri de TVA, potrivit unui proiect de ordin al ministrului finantelor publice.
Regulamentul Comisiei Europene privind cooperarea administrativa in domeniul TVA stabileste norme si proceduri care sa permita autoritatilor statelor membre sa coopereze si sa schimbe reciproc, prin mijloace electronice, informatii referitoare la TVA in tranzactiile intracomunitare, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Potrivit acestui regulament, fiecare stat membru trebuie sa dispuna de o baza de date electronica, care trebuie actualizata permanent si care sa contina informatii complete si exacte referitoare la numerele de identificare TVA atribuite de statul membru si valoarea totala a livrarilor intracomunitare de bunuri efectuate de catre toti operatorii identificati in sensul TVA in statul membru, ceea ce determina necesitatea schimbarii codului de inregistrare.
Informatiile care trebuie sa existe in baza de date electronica se refera la numerele de identificare TVA atribuite de statul membru si valoarea totala a tuturor livrarilor intracomunitare de bunuri, efectuate de catre toti operatorii identificati in sensul TVA in statul membru.
Codul de inregistrare in scopuri de TVA este un instrument important atat pentru controlul tranzactiilor intracomunitare prin "declaratia recapitulativa" si sistemul de schimb de informatii TVA, cat si pentru ca poate fi folosit pentru a schimba locul unde o operatiune este considerata a avea loc.
Pe masura ce persoanele juridice platitoare de TVA solicita preschimbarea certificatelor de inregistrare datorita unor modificari ce tin de denumire sau de schimbarea sediului social, Oficiul National al Registrului Comertului trebuie sa elibereze, conform prevederilor legale, un alt certificat de inregistrare ce contine si noul identificator atribuit platitorilor de TVA (prefixul "RO" urmat de codul unic de inregistrare).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO