Eveniment

FMI se intoarce azi, dupa cinci ani, pentru o evaluare a bancilor

02.11.2008, 19:46 13

Expertii Fondului Monetar International si ai Bancii Mondiale incep astazi o vizita de doua saptamani la Bucuresti care are ca obiectiv principal elaborarea unui raport privind sistemul financiar romanesc.

Ultima evaluare fusese realizata in 2003, cand cele doua institutii au ajuns la concluzia ca bancile locale erau destul de solide pentru a face fata unor eventuale socuri.
"Autoritatile romane cerusera de mai mult timp o noua evaluare in continuarea celei realizate in 2003, iar programarea a fost facuta inca de anul trecut. Misiunea nu va discuta sau negocia un ajutor financiar din partea FMI pentru Romania, iar concluziile vor fi publicate impreuna cu rezultatele consultarilor privind Articolul IV pentru 2009", precizeaza Juan Fernandez-Ansola, reprezentantul Fondului Monetar International pentru Romania si Bulgaria.
Noua evaluare a sistemului financiar vine intr-un moment in care criza financiara internationala incepe sa isi arate primele efecte pe plan local. Creditele - atat cele in lei cat si in euro, s-au scumpit deja semnificativ, pe fondul cresterii costurilor de refinantare pentru banci, iar perspectivele nu indica o ameliorare.
Totodata, bancherii vorbesc despre o atitudine mult mai selectiva in acordarea de finantari. Aversiunea crescuta la risc a dus la scaderi dramatice pe Bursa, in timp ce leul a fost sub o presiune importanta de depreciere inca din toamna trecuta. Pe primele noua luni ale anului, cursul marcheaza pe medie o crestere cu peste 9% fata de media din 2007.
Mizand pe cresterea dificultatilor in accesarea de finantari externe, necesare pentru a acoperi deficitul de cont curent mare si datoria externa, unii jucatori internationali au incercat luna trecuta un atac speculativ impotriva leului.
"Cred ca FMI si Banca Mondiala ar trebui sa ne spuna nu ce vor face daca ajunge criza si in Romania, ci cum pot contribui preventiv pentru a fi evitate excese de tip speculativ asupra leului", comenteaza Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. El spune ca s-a creat o inegalitate vadita intre o serie de banci straine care pot accesa finantari de la statele proprii si care ataca leul si Romania ca economie emergenta, de la care se pretinde sa actioneze conform regulilor pietei.
"Ar trebui ca FMI si BM sa-si exprime o pozitie clara in privinta short-selling-ului pe monede ale tarilor emergente, avand in vedere ca pe unele piete a si fost interzis acest tip de operatiuni. De asemenea, ar fi binevenita o pozitie clara asupra posibilitatii de a oferi Romaniei facilitati de swap valutar, fara conditionalitati, care sa poata fi apelate astfel incat Romania sa joace de la egal la egal cu marii speculatori internationali care au bilanturi mai mari decat bugetul statului."
Ultima vizita in Romania a expertilor FMI a avut loc in perioada 26 septembrie - 2 octombrie 2007, pentru consultari cu autoritatile de la Bucuresti.
Relatia Romaniei cu FMI presupune colaborari curente cu expertii institutiei. Acordul stand-by a incetat, in mod formal, la 7 iulie 2006, iar relatia Romaniei cu FMI continua prin colaborari curente cu expertii institutiei.
Referitor la efectele crizei globale asupra economiei romanesti, FMI a apreciat, intr-un comunicat transmis recent ca problemele economiilor dezvoltate vor avea implicatii profunde pe pietele emergente, inclusiv in Romania, iar autoritatile trebuie sa raspunda prin politici fiscale si salariale solide, adaptate in mod realist la mediul economic dificil.
Totodata, FMI a precizat ca nu a avut discutii cu Romania privind acordarea unui sprijin financiar, desi pastreaza dialogul strans cu oficialii de la Bucuresti in legatura cu politicile economice, si considera ca scaderea ratingului de catre S&P va reduce si mai mult increderea investitorilor.
Cristian Popa, viceguvernatorul bancii centrale, a declarat saptamana trecuta ca Romania nu are nevoie, potrivit calculelor Bancii Nationale, de un imprumut de la FMI, si nu exista probleme de finantare. Potrivit lui Popa, FMI a revenit in pozitia de lider in privinta evaluarii macroeconomice pe tari si ca un coordonator al oferirii de asistenta, dar nu pentru dezvoltarea pe termen lung, ci pentru situatii de urgenta.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO