Eveniment

Fostul premier de stânga al Slovaciei, Robert Fico, l-a învins pe rivalul său progresist în alegerile parlamentare, după ce a făcut campanie pentru a pune capăt ajutorului militar acordat Ucrainei

Fostul premier de stânga al Slovaciei, Robert Fico, l-a...

Autor: Cosmin Pirv

01.10.2023, 11:00 176

Fostul premier de stânga al Slovaciei, Robert Fico, l-a învins pe rivalul său progresist în alegerile parlamentare, după ce a făcut campanie pentru a pune capăt ajutorului militar acordat Ucrainei, arată rezultatele parţiale, scrie Reuters.

Partidul SMER-SSD al lui Fico conducea cu 23,37% din voturi, după numărarea a 98% din voturi. Partidul liberal Slovacia Progresistă (PS) a urmat cu 16,86%, iar partidul HLAS (Vocea), care ar putea deveni pivotul pentru formarea următorului guvern, a fost al treilea cu 15,03%.

Un guvern condus de Fico şi de partidul său SMER-SSD ar însemna că Slovacia, membră NATO, s-ar alătura Ungariei în contestarea consensului Uniunii Europene privind sprijinul acordat Ucrainei.

„Vrem să evaluăm totul, aşa că vom aştepta rezultatele finale”, a declarat Robert Kalinak, un candidat SMER-SSD şi aliat de lungă durată al lui Fico, adăugând că partidul va comenta rezultatele duminică.

Sondajele la ieşirea de la urne au favorizat PS, dar rezultatele au fost în favoarea lui Fico, deschizând perspectiva ca acesta să câştige un al patrulea mandat de premier, după ce a condus guvernele din 2006-2010 şi 2012-2018.

Fico s-ar putea alinia cu HLAS, care s-a desprins de SMER-SSD în 2020, şi cu Partidul Naţional Slovac naţionalist, care a obţinut 5,68%.

„Distribuţia locurilor confirmă HLAS ca fiind un partid fără de care nu poate fi alcătuită nicio coaliţie guvernamentală care să funcţioneze în mod normal”, a declarat Pellegrini. „Dacă mă întrebaţi dacă preferăm vreo combinaţie sau coaliţie, vreau să vă spun că deloc”, a spus acesta.

Orice coaliţie pe care PS ar putea să o formeze ar avea probabil nevoie de HLAS şi ar include mai multe partide de dreapta sau conservatoare din punct de vedere social, ceea ce i-ar atenua eforturile sale progresiste din punct de vedere social şi de integrare în UE.

Fico a profitat de nemulţumirea faţă de o coaliţie de centru-dreapta, al cărei guvern s-a prăbuşit anul trecut, declanşând alegerile cu şase luni mai devreme. În campania electorală, el a subliniat îngrijorarea cu privire la creşterea numărului de imigranţi care trec prin Slovacia spre Europa de Vest.

Reuters notează că punctele de vedere ale lui Fico reflectă sentimentele în mod tradiţional calde faţă de Rusia în rândul multor slovaci, care s-au întărit pe reţelele de socializare de când a început războiul din Ucraina. De asemenea, el s-a angajat să pună capăt livrărilor militare către Ucraina şi să se străduiască să poarte discuţii de pace - o linie apropiată de cea a liderului Ungariei, Viktor Orban, dar respinsă de Ucraina şi aliaţii săi, care spun că acest lucru nu ar face decât să încurajeze Rusia.

Analiştii şi diplomaţii susţin că Fico ar putea îmblânzi această retorică dacă va prelua puterea, aşa cum a făcut în trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO