• Leu / EUR4.6650
  • Leu / GBP5.2540
  • Leu / USD4.0855
Eveniment

Fostul premier Tudose, denunţat la Parchetul General pentru declaraţiile despre steagul secuiesc

Fostul premier Tudose, denunţat la Parchetul General pentru declaraţiile despre steagul secuiesc

Autor: Mihaela Gidei, Mediafax

17 ian 2018 149

Fostul premier Mihai Tudose a fost denunţat la Parchetul General, avocatul care a depus documentul solicitând procurorilor să cerceteze dacă declaraţiile celui dintâi faţă de steagul secuiesc ar putea reprezenta infracţiuni de instigare publică sau de incitare la ură sau discriminare.


„Este însă complet de neacceptat ca, într-un stat proclamat de Constituţie ca fiind de drept şi democratic, în care drepturile omului constituie o valoare supremă, într-un stat în care Constituţia garantează egalitatea în drepturi şi nediscriminarea inclusiv pe criterii etnice, într-un stat care este parte la tratate internaţionale în materia drepturilor omului şi a protecţiei naţionale, primul-ministru, după ce cu puţin timp înainte se declarase public şi explicit favorabil pedepsei cu moartea, să afirme public că membri ai unei minorităţi etnice din România (chiar pentru fapte care pot fi ilegale, eventual infracţionale) vor flutura lângă steag, adică vor fi spânzuraţi”, se arată în documentul înaintat de avocatul Liviu Popescu Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie (PICCJ).

În documentul menţionat, avocatul mai subliniază că limbajul folosit de către fostul premier în declaraţiile din 10 ianuarie lansate la un post de televiziune este „tipic fascist” ce vizează lichidarea fizică exemplară, prin spânzurare, a unor membri dintr-o comunitate etnică.

 

„Făptuitorul, ca un nazist, ameninţă cu spânzurarea unii membri ai unei minorităţi etnice, iar dacă nu este sancţionat exemplar, poate „evolua” către alte tipuri de minorităţi şi către opozanţi politici. În niciun caz astfel de afirmaţii nu sunt protejate de libertatea de exprimare şi nici nu pot fi considerate o dovadă virilă de patriotism. Solicit parchetului să verifice dacă fapta denunţată nu ar putea constitui una din infracţiunile de instigare publică şi incitare la ură sau discriminare sau încercarea de a determina săvârşirea unei infracţiuni şi să ia măsurile legale corespunzătoare”, se mai arată în denunţ.

Denunţul vine după ce fostul premier Mihai Tudose a declarat, referitor la declaraţia comună privind autonomia regională sau teritorială, autonomia locală şi cea culturală, semnată de liderii UDMR, PPMT ŞI PCM, că nu se pune problema unei astfel de autonomii şi toţi cei care vor flutura steagul secuiesc, vor flutura alături de steag.

„Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignoraţi, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis
că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, a declarat Mihai Tudose, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

La şase zile de la declaraţia privind steagul secuiesc, Tudose a spus că a fost greşit înţeles.

"Să nuanţez o declaraţie greşit înţeleasă. Îmi menţin poziţia că nu e negociabilă integritatea României, nu se poate vorbi de o bucată din România, când m-am referit la fluturatul pe steag. M-am referit la autorităţile statului care trebuie să aplice legea, la mandatul lor, nu să flutur pe nu ştiu cine", a spus Mihai Tudose.

Newsletter Ziarul Financiar

Înscrie-te la newsletter-ul ZF.ro ca să primeşti zilnic informaţiile de business care contează. Ia decizii în cunoştinţă de cauză!

Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.6650
Diferență: 0,0236
Ieri: 4.6639
Azi: 4.0855
Diferență: -0,7868
Ieri: 4.1179
Azi: 5.2540
Diferență: -0,4208
Ieri: 5.2762
Azi: 4.0980
Diferență: 0,3035
Ieri: 4.0856